Image may be NSFW. Clik here to view.Barcelona heeft een groot aantal bijzondere en goed onderhouden parken. In de drukke Catalaanse hoofdstad maken zowel locals als toeristen dankbaar gebruik van deze 'groene oases'. Naast gezellig picknicken, een potje voetballen of heerlijk luieren in de zon, kun je in de kleurrijke stadsparken genieten van bijzondere kunst, historische bouwwerken en prachtige uitzichtpunten.
Vliegtickets naar Barcelona boek je dus niet alleen voor de bruisende Ramblas en de voortreffelijke Catalaanse keuken, maar ook vanwege deze groenrijke ‘openlucht musea’. Vind hier een selectie van Barcelona’s mooiste parken.
Park Güell Dit door Gaudí ontworpen stadspark is één van de beroemdste parken van Europa en staat sinds 1984 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Geheel in de stijl van de Catalaanse architect is het park versierd met kleurrijke mozaïek, golvende paden en speelse trappen en zuilen. Een van de meest geliefde attracties is Gran Plaza Circular. Dit befaamde dakterras biedt, naast een gigantische kronkelende, mozaïeken bank, een fenomenaal uitzicht over Barcelona. Andere trekpleisters zijn de Salamander Fontein, met gezuiverd regenwater, en Gaudí’s voormalige woning Casa Museu de Gaudí. Park Güell ligt buiten het centrum in de wijk Gràcia.
Parc de la Ciutadella Parc de la Ciutadella , in de wijk El Born, is Barcelona’s grootste stadspark. Met zijn vele vijvers, watervallen en de romantische Engelse tuin heeft dit park alles in huis voor een ontspannen wandeling. Daarnaast biedt het park plaats aan diverse musea, restaurants en de Zoo van Barcelona. In 1888 vond in dit park de wereldtentoonstelling plaats, waarvoor de Arc de Triomf werd gebouwd. Dit bouwwerk staat nog steeds imposant bij de ingang van het park.
Parc del Laberint d'Horta Parc del Laberint d’Horta is een historische stadstuin in het district Horta-Guinardó. Het is buiten het centrum gelegen, maar zeker een bezoekje waard. Het park beschikt over een gigantisch labyrint van ruim 750 meter aan cipresbomen, prachtige fonteinen, beelden en romantische paviljoenen.
Parc Joan Miró Parc Joan Miró is een populaire recreatie bestemming vlakbij Plaça d'Espanya. Het park bestaat uit twee niveaus: een lager gelegen groenrijk gedeelte met palmbomen en exotische planten en een hoger gelegen betegeld plateau. Op het bovenste niveau staat Miró’s wereldberoemde sculptuur ‘Dona i Ocell’ (vrouw met vogel).
Parc de Cervantas Liefhebbers van rozen mogen Parc de Cervantas in de wijk Les Corts niet missen! In deze heerlijk geurende tuinen zijn meer dan 240 soorten rozen van over de hele wereld te bewonderen. Vooral tijdens de bloeiperiode (april tot juli) is dit park een bezoekje waard.
Parc de Collserola Vind je de stadsparken wat klein en wil je wandelen, fietsen of paardrijden in de Spaanse ‘outdoors’? Bezoek dan het, net buiten Barcelona gelegen, beschermde natuurpark Serra de Collserola. Dit 8.000 hectare grote park biedt plaats aan de bosrijke reservaten Rierada-Can Balasc en Font Groga. Ook vind je hier de 268 meter hoge Torre de Collserola. Je kunt met de lift de 10e etage van deze moderne communicatietoren bereiken, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over Barcelona en de wijde omgeving.
Image may be NSFW. Clik here to view.De Semana Santa, de paasweek, is een belangrijke week vol festiviteiten in Spanje. Maar als deze week voorbij is, gaan ze in Sevilla nog even door. Elk jaar is Sevilla namelijk het toneel de van Fería de Abril. Jaarlijks wordt dit grote feest door duizenden locals, toeristen en andere feestvierders bezocht.
De wijk Los Remedios ontpopt zich in een waar verkleedfeest, waar de Sevilliaanse vrouwen over de straten zwieren in de welbekende, fleurige flamencojurken en mannen strak in pak, de traje corto, de show stelen.
Begin van de lente Fería de Abril vindt haar oorsprong in 1847 en stond destijds bekend als veemarkt. Tegenwoordig viert het festival het begin van de lente. De festiviteiten starten maandagnacht met Alumbrao. Het festivalterrein en de speciaal voor het feest ontworpen stadspoort La Portada worden dan met minstens 22.000 lampjes verlicht. De feestgangers smullen van de gamba’s en gefrituurde vis. Het terrein biedt bovendien plaats aan de zogeheten 'caseta’s', kleurrijke tentjes waar politieke partijen, verenigingen en burgers de bezoekers voorzien van wijn en tapas.
Sevillanas Het publiek bepaalt de sfeer door de uitvoering van sevillanas, de Andalusische volksdans. Helaas kun je bij sommige caseta's alleen op uitnodiging naar binnen, maar de stands van, met name, politieke partijen, zijn wel toegankelijk voor iedereen. Bij de festiviteiten horen ook stierengevechten in Plaza de Toros de Maestranza en een koetsenparade op Paseo de Caballo. ’s Avonds dansen schitterend uitgedoste Sevillianen de flamenco, met als spetterende afsluiting een knallende vuurwerkshow op zondagavond.
Ben je wel te porren voor een Spaanse fiesta na Pasen? Dit jaar vindt Fería de Abril plaats van 16 tot en met 21 april. GowithOh biedt mooie appartementen in de Andalusische hoofdstad, zodat je even kunt ontspannen na een dag vol flamenco en música.
Image may be NSFW. Clik here to view.Denk je aan Madrid, dan denk je al gauw aan die met zon overgoten, Spaanse hoofdstad, bekend om haar mooie pleinen, winkels en tapas. Maar er is veel meer te beleven. Bekijk de onderstaande tip en voel je bij je volgende bezoek een echte local.
1. El Son Heb je gevoel voor ritme en swingende heupen? Dan moet je absoluut bij salsabar El Son naar binnengaan. Gelegen in een onopvallend straatje in de wijk Huertas, is El Son dé uitgaansplek voor talentvolle salsapartners en stuntelende beginners. Schaam je dus vooral niet en waag jezelf op de dansvloer.
2. Cien Montaditos Op het menu staan honderd broodjes met elk een ander soort broodbeleg, van een broodje kip met guacamole tot dulce de leche. Cien Montaditos is vooral geliefd bij Spaanse jongeren, die tussen de middag met vrienden genieten van een lekkere lunch.
3. Happy Day Vrolijke cupcakes, heerlijke taarten en typische Amerikaanse bakproducten. Bij bakkerij Happy Day vind je het allemaal. De naam is zeker van toepassing op je gemoedstoestand: je wordt namelijk helemaal happy van de fleurige inrichting en al dat lekkers.
4. Parque del Canal Isabel II Dit sportpark is uitgerust met diverse sportfaciliteiten. Speel bijvoorbeeld een potje tennis, sla je slag op de golfbaan of hang in de klimrekken. Maar je kunt je natuurlijk ook heerlijk ontspannen met een boek in de zon.
5. Café Comercial Café Comercial dateert uit 1887 en is daarmee één van de oudste cafés in Madrid. Maar wist je ook dat het de ontmoetingsplek was voor vooraanstaande literaire schrijvers en dichters? Het typische Spaanse ontbijt churros con chocolate, lange deegstengels gedoopt in chocoladesaus, is de topper van het menu.
Wil je je nog meer thuis voelen in la bonita Madrid? Kijk dan eens bij GowithOh. Zij bieden namelijk mooie appartementen in de Spaanse hoofdstad. ¡A pasarlo bien!
Image may be NSFW. Clik here to view.Parijs en haar musea zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor de aankomende maanden staan er dan ook heel wat tentoonstellingen in de culturele agenda van de Franse hoofdstad. Wij tippen er alvast drie voor je.
Le Chat Noir Musee de Montmartre gaat terug naar de 19e eeuw, waarin het beruchte theatercafé Le Chat Noir de ontmoetingsplek voor schrijvers, dichters en cabaretiers was. Het museum exposeert tot en met 2 juni 300 kunstwerken van Franse schilders, waaronder Théophile-Alexander Steinlen, bekend van het beroemde theateraffiche met de zwarte kat. Daarnaast installeert het museum een reconstructie van het theater met bijpassende muziek, zodat je zelf de gouden tijden van Le Chat Noir kunt herbeleven.
Rodin, la chair, le marbre Veel kunstliefhebbers herkennen Rodin’s werken vooral aan zijn non finito-stijl. Je kunt waarschijnlijk al raden wat het betekent: het lijkt namelijk alsof de sculptuur niet volledig is afgewerkt, iets dat kenmerkend is voor het Impressionisme. Het kunstwerk blijft zodoende autonoom, waardoor de kijker kan zien hoe de kunstenaar te werk is gegaan. Van 8 juni tot en met 1 september zie je 60 marmeren sculpturen in Musée Rodin, waaronder De Kus en De Denker, van de impressionistische kunstenaar.
Keith Haring – The Political Line Fan van de cartoonachtige stijl van Keith Haring? In het Musée d'Art Moderne worden van 19 april tot en met 18 augustus maar liefst 250 afbeeldingen van de Amerikaanse kunstenaar gepresenteerd. Haring was de meester van de klare lijn. Zijn welbekende, cartoonachtige figuurtjes kenmerken de controversiële thema's uit de jaren '80, zoals racisme, drugs en AIDS. Harings socio-politieke drijfveren vormen dan ook het leitmotiv van deze tentoonstelling: sociale gelijkheid, individuele vrijheid en verandering.
Zin in een kunstzinnige stedentrip? All-Paris-Apartments biedt appartementen in de Franse hoofdstad. Luxueus, budget of modern: er is voor ieder wat wils.
Image may be NSFW. Clik here to view.Waarom wij nog geen nieuwsbrief hadden, werd ons weleens gevraagd. Op die vraag is nu een antwoord, want vanaf nu heeft Mooistestedentrips.nl een nieuwsbrief. Wil je altijd op de hoogte zijn van de nieuwste stedentrips op Mooistestedentrips.nl en de leukste (budget)tips ontvangen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Je kunt er ook nog een leuke prijs mee winnen: de reisgids 100% Antwerpen.
Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief ontvang je elke maand:
Een overzicht van de nieuwste steden op Mooistestedentrips.nl
De leukste budgettips
Héle fijne aanbiedingen, door ons gespot
Tips van locals
Aantrekkelijke winacties
... En nog veel, veel meer.
Winnen! 100% Antwerpen! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en je maakt kans om een mooie reisgids te winnen! Aan een gelukkige geven we een 100% Antwerpen reisgids weg. Een weekendje Antwerpen is altijd leuk. Ook als je er al een paar keer bent geweest, is er nog genoeg te zien. Dankzij 100% Antwerpen kun je de Grote Markt en Meir al snel achter je laten en bijzondere wandelingen door Antwerpen maken en zo de leukste wijken, winkels en restaurants ontdekken.
Wanneer maken we de winnaar bekend? In de eerste nieuwsbrief, van april. Schrijf je dus snel in.
Image may be NSFW. Clik here to view.In Berlijn is zo veel te zien en te doen, dat het je echt niet lukt om alles in een paar dagen te zien. Wil je de stad echt op een leuke manier ontdekken, ga dan fietsen in Berlijn. Berlijn is één van de meest fietsvriendelijke hoofdsteden van Europa en er zijn tal van mooie fietsroutes door de stad heen, bekende en minder bekende.
Berlijnse highlights Als je nog niet zo bekend bent in Berlijn is het een aanrader om onder begeleiding van een gids een fietstocht te maken die langs de Berlijnse highlights voert. Zo krijg je een goed beeld van de stad en fiets je op je gemakje langs allemaal bekende en binder bekende plekken van Berlijn, zoals de Berlijnse Muur, Brandenburger Tor, Potsdamer Platz, Berlijnse Dom en allerlei overblijfselen uit het DDR-tijdperk.
Berlijnse muur Oost en West Berijn zijn nog niet zo heel lang samen en er zijn zo veel plekken in de stad die herinneren aan het DDR-tijdperk. Dat moet je gewoon hebben gezien. In een paar uur tijd fiets je langs de resten van de Berlijnse Muur, de Reichstag, Checkpoint Charlie. Bezoek ook de wachttoren bij de muur, waar je allerlei waargebeurde vluchtverhalen te horen krijgt.
Alternatieve fietstour Ken je de hoogtepunten van Berlijn wel en wil je weleens wat nieuws ontdekken? Leer dan op de fiets in een paar uur tijd de wijken Kreuzberg, Friedrichshain en Prenzlauer Berg kennen. Hier wonen veel kunstenaars en oude hippies en het even is erg aangenaam: er zijn talloze barretjes, gezellige cafés an leuke terrasjes. Op de fiets ga je langs de East-Side Gallerie, Kreuzberg en het Görlitzer Park. Ook de volgens DDR ideaal gebouwde Karl Marx Alllee mag je tijdens deze fietstoch echt niet missen. Om vervolgens langs de Spree te eindigen en even met een drankje uit te blazen.
Fietsen in Berlijn Je kunt bijna overal in Berijn fietsen huren en zelf op pad gaan, maar het is eigenlijk net zo handig om met één van de fietstours mee te gaan die worden begeleid door een (Nederlandstalige) gids. De meeste fietstours duren zo'n 3,5 uur en onderweg maak je regelmatig een stop, zodat je genoeg tijd hebt om foto's te maken.
Image may be NSFW. Clik here to view.Vele wegen leiden naar Rome en deze Italiaanse stad kent minstens zoveel gezichten. Als mensen aan Rome denken, dan denken ze al snel aan het Vaticaan en de Trevi Fontein. Rome is uiteraard veel meer dan alleen de grote toeristische trekpleisters. Als je een hotel geboekt hebt in Rome deze zomer, dan moet je deze bijzondere plekken zeker even bezoeken.
Crypte van de kapucijner monniken Heb je een sterke maag en ben je niet bang aangelegd? Dan kun je bij de trevi fontein ets verder doorlopen. Dan kom je bij de Santa Maria della Concezione dei Cappuccini kerk uit. Bovengronds is dit een mooie Italiaanse kerk, maar als je een paar trappen naar beneden loopt, kom je uit bij de crypte van de kapucijner monniken. In deze ruimte zijn de wanden bedenkt met de botten van 4000 kapucijner monniken. Het is een unieke en een beetje een enge ervaring om hier rond te lopen, maar als je het durft, is het zeker de moeite waard.
De heuvel Janiculum Dit prachtige park ligt op een heuvel niet ver van Vaticaanstad. Een oase van rust in Rome en toch is er veel te zien. Vanaf de top van de heuvel heb je mooi uitzicht over Rome en wie weet kun jij je hotel in het centrum van Rome wel spotten. In het park zijn ook verschillende openluchtvoorstellingen en poppenkastshows te bewonderen. Ook de Manfredi Vuurtoren en de Villaparade moet je even bekijken als je in dit park bent.
De Chiesa di Dio Padre Misericordioso Oftewel de Jubilee Kerk. Als je dit gebouw voor het eerst ziet, zou je niet verwachten dat hier het woord van God wordt verkondigd. Dit gebouw is wit, modern en voor veel architectuurliefhebbers door het ontwerp een must-see in Rome. Toch is deze kerk onder het grote publiek minder bekend. De kerk heeft niet de typische renaissance stijl waar Rome zo bekend om staat en dat maakt hem misschien wel extra bijzonder.
Image may be NSFW. Clik here to view.De fiets is een ontzettend goed transportmiddel om een stad op een leuke manier te leren kennen. Zeker voor grote steden, zoals Parijs, Berlijn of New York, is het een aanrader om de fiets te pakken. Zo kun je, ook als je weinig tijd hebt, de meeste hoogtepunten van een stad wel bekijken. Maak je binnenkort een stedentrip? Stap dan op de fiets.
Barcelona op de fiets Barcelona is een perfecte stad om al fietsend te leren kennen. Er is zo veel te zien en te doen in Barcelona en de bezienswaardigheden liggen soms best ver uit elkaar. Nu werkt de metro in Barcelona prima, maar als het lekker weer is, is het natuurlijk veel leuker om de fiets te pakken. Met de fiets rijd je bijvoorbeeld langs alle mooie bouwwerken van Gaudí, zoals de Sagrada Familia en Casa Battló, maar je fietst ook door Parc de la Ciutadella, Barceloneta en de Barrio Gotico.
Highlights van Parijs Fietsen langs de Seine, het Louvre en de Eiffeltoren? Het is heel leuk om met de fiets Parijs beter te leren kennen, zeker als je op stap gaat met een Nederlandse gids. Maar ook de wat onbekendere plekken van Parijs, zoals de eilanden, Rue Mouffetard en Place des Vosges kun je vanaf de fiets bekijken.
Manhattan en Brooklyn Je kunt wel weken of zelfs jaren doorbrengen in New York en dan nog is het onmogelijk om alle hoogtepunten van de stad aan te doen. En als je slechts een paar dagen in de Big Apple bent, is het helemaal lastig kiezen welke bezienswaardigheden je echt moet zien. Maar als je de fiets pakt, zie je er in ieder geval al een stuk meer dan te voet. Het hoogtepunt is absoluut het fietsen over de Brooklyn Bridge!
Image may be NSFW. Clik here to view.Lissabon staat bekend om haar vele musea en pleinen, met het Rossio en de Praça dos Restauradores als hoogtepunt. Daarnaast is de hoofdstad van Portugal befaamd vanwege haar prachtige parken. Deze parken zijn in de lente en hete zomers dé relaxplek in de zon na een dag werken, maar de parken dienen vaak ook als openluchttheater e je kunt er genieten van vele bezienswaardigheden.
He je eenmaal een vliegticket naar Lissabon geboekt, dan mag een bezoekje aan één van deze parken niet ontbreken tijdens je stedentrip.
Edward VII Park De meest vooraanstaande park van Lissabon is de Edward VII Park, ofwel de Parque Eduardo VII. Het park is vernoemd naar de Britse koning, die in het begin van de twintigste eeuw de stad bezocht. Het park, dat in de zomermaanden tot half zes 's amiddags geopend is, is gratis te bezoeken en is bekend door het grote meer en de tropische broeikas Estufa Fria. Het park is gemakkelijk met de bus of metro te bereiken.
Jardim Botanico Dit park is gemakkelijk te bezoeken, want het ligt midden in het centrum van Lissabon. Het staat bekend om de fraaie botanische tuinen. Op twee niveaus zijn hier uitheemse bloemen en planten aangelegd: in totaal bijna vier hectare! Het park, ten noorden van Bairro Alto, staat vol met jacarandas, geraniums en mammoetbomen. De entree van het park is indrukwekkend: bezoekers worden onthaalt met een gigantische Moreton Bay vijgenboom. In het park kun je ook het Wetenschaps- en Natuurhistorisch museum bezoeken, één van de meest interessante culturele attracties van Lissabon.
Parque das Nações Het vrijwel nieuwe Parque das Nações, ofwel Park der Naties, is gelegen in het oosten van Lissabon aan de voet van de rivier de Taag. Feitelijk heeft dit park zijn bestaan te danken aan de Lisbon World Exposition van 1998. Het park is namelijk geheel naar aanleiding van deze tentoonstelling gebouwd. Tegenwoordig behoort het gebied ook tot zakencentrum en woongebied.
Jardim Tropical Het Jardim Tropical is het perfecte park om je te ontspannen, gelegen in de prachtige wijk Belém. Opmerkelijk aan het park is dat elke boom voorzien is van naam en herkomst. Naast fraaie beeldhouwwerken, zijn hier hier meer dan vierhonderd tropische bomen te bezichtigen.
Jardim da Estrela Als je wil genieten van exotische struiken, planten en bomen maar ook met een gerust hart de kinderen wilt laten spelen in een van de vele speeltuinen, is een bezoek aan de Jardim da Estrela een aanrader. In dit oudste park van Lissabon, gelegen bij Estrela Basiliek, kun je in de zomermaanden diverse concerten bijwonen.
Image may be NSFW. Clik here to view.Parijs inde zomer? Dan is toch alles dicht? Dan is het toch veel te warm? Welnee! Zet alle vooroordelen over Parijs in de zomer overboord en maak in de zomervakantie gewoon een stedentrip naar Parijs. Inderdaad, het is wat rustiger dan normaal in de stad. Maar dat is juist een voordeel: geen hordes toeristen, geen lange rijen en geen gedrang bij de grote attracties. En... je kunt naar het strand in Parijs. Mooistestedentrips.nl zet de zomerse leukste bezigheden in Parijs voor je op een rijtje.
Skeeleren 'Friday night skate', het is inmiddels ene begrip in veel Europese steden. In Parijs kun je 's zomers elke vrijdagavond de boulevards van Parijs op de skeelers leren kennen. Je vertrekt bij Tour Montparnasse. De tocht duurt drie uur en onderweg wordt een keer gestopt voor een drankje en wat lekkers. En daarna? Genieten van een drankje op het terras. Let op: je mag alleen meedoen als je ervaren bent en het tempo goed kunt bijhouden.
Op de fiets Parijs is een grote stad en de bezienswaardigheden liggen soms ver uit elkaar. De fiets is een perfecte manier om in de zon de stad te leren kennen. Het kan zelfs onder leiding van een Nederlandse gids die Parijs perfect kent. Je kunt mee met een fietstocht om de highlights van Parijs te zien, maar ook als je wat meer onbekende kant van Parijs kun je met de fiets leren kennen.
Wandelen in Quartier Latin In twee uur tijd leer je alles over de leukste terrasjes en hotspots van een van de gezelligste wijken van Parijs: Quartier Latin. Je wandelt onder andere langs Place Saint-Michel, Musée de Cluny, Sorbonne, Panthéon en veel meer.
Naar het strand! Naar het strand? In Parijs? Jazeker! Sinds een aantal jaar vind je in Parijs echte strandsstranden langs de Seine en in die paar jaar tijd zijn ze ook uitgegroeid tot een echt fenomeen. Dagelijks zijn de stranden open tussen acht uur 's ochtends en middernacht. De drie stranden zijn gelegen aan de rechteroever van de Seine (vanaf het Louvre tot aan Pont de Sully), het zuidelijke deel van de rivier vlakbij het station Port de la Gare en in het noordoosten van de stad bij metrostation Jaures/Stalingrad 'Bassin de la Vilette' genoemd. Het mooie is dat bijn alles wat je aan de Parijse stranden kunt doen gratis is: ligstoelen en parasols, kano's, roeibootjes, kayaks. En heb je nog niet zo veel ervaring met kanoën? Dan krijg je gratis les van een istructeur. Maar er is meer: je kunt ook meedoen met yoga, of gratis concerten of lezingen bijwonen.
Zin een stedentrip Parijs in de zomer? Bekijk al onze tips over een stedentrip Parijs.
'In El Borne vermaak je je het best als je niets plant'
Het mooiste van Barcelona, volgens Kim Brink
'De dag is weer compleet nu jij er bent, je was de laatste die nog miste vandaag'. Dat zegt de barista van koffiebar Hofmann in El Borne elke dag opniew tegen Kim Brink. Zij woont en werkt nu zo'n 4 jaar in Barcelona en is ongeveer al net zo lang verknocht aan de wijk. 'Elke avond ga ik de deur uit, zonder dat ik weet wat ik ga doen. Maar in El Borne komt het altijd goed: er zijn spontane wijnproeverijen of concerten midden op straat.' Kim deelt haar beste tips over haar wijk in Barcelona: El Borne.
Image may be NSFW. Clik here to view.
'Het leuke aan de wijk zit hem in het dorpse', vertelt Kim. 'Ik kan echt genieten van mijn dagelijkse wandeling door de wijk, op zoek naar een kop koffie of een lekker ontbijt. Onderweg word ik voortdurend gegroet door winkeleigenaren of aangesproken door buurtgenoten die ook een wandelingetje maken. Ook als ik aan het werk ben, hoor ik regelmatig mijn naam roepen vanaf de straat en maak ik een praatje. Als je hier eenmaal woont, kom je nooit meer weg. Dat klinkt negatiever dan ik het bedoel, want in El Borne heb je alles bij de hand: het strand, heerlijk eten in één van de vele barretjes en spontaan vermaak. Dus waarom zou je weg willen?'
Niet verder dan het strand en Paseo del Born 'Als vrienden van mij op bezoek komen, raad ik ze altijd aan om hier vooral te genieten van het relaxte ritme. Sommige lappen dat aan hun laars, pakken een plattegrond en zijn dagenlang zoet met het bezoeken van de bekende bezienswaardigheden van Barcelona. Maar mijn vrienden die niet verder kwamen dan het strand en de Passeo del Born kwamen een stuk uitgeruster terug van hun stedentrip Barcelona. Natuurlijk is het geweldig om de schitterende bouwwerken van Gaudí te bekijken als je hier bent, maar El Borne heeft ook genoeg te bieden. Zoals het gezellige Parc de la Ciutadella waar je kunt picknicken. De Paseo del Born vol cafés en terrassen waar vanaf het einde van de middag de hele buurt flaneert en een praatje maakt met elkaar. De Santa Maria del Mar is misschien niet de meest bekende kerk van Barcelona, maar is echt prachtig van binnen. De meeste touristen hebben El Borne inmiddels wel ontdekt, vooral vanwege het Picasso Museum, maar gelukkig zijn er nog genoeg straatjes met verborgen cafés en winkeltjes.'
Image may be NSFW. Clik here to view.
Vraag altijd om het dagmenu 'Op een vrije dag neem ik 's ochends eerst een frisse duik in zee om vervolgens te ontbijten bij Hofmann, maar als ik toch boodschappen nodig heb, loop ik naar Mercat Santa Caterina. Dit is een prachtige markthal waar je niet alleen boodschappen kunt doen, maar ook kunt aanschuiven bij kraampjes om wat lekkers te proeven. Op de één of andere manier gaat boodschappen doen vanzelf over in lunchen. Bij de cafés en restaurants bij mij in de buurt kun je altijd een Menu del Día krijgen voor ongeveer €10. 's Avonds betaal je voor dezelfde maaltijd soms wel het driedubbele. Toeristen willen nog weleens de kaart in de hand gedrukt krijgen, maar je mag altijd om het dagmenu vragen! 's Middags is het leuk om naar de Mercado del Borne te gaan. Dit prachtige gebouw is na 30 jaar weer geopend en je kunt er veel opgravingen bekijken. En voor de rest laat ik me verrassen. Er is altijd zo veel gratis te doen in de buurt, zoals tweedehands markten, concerten of proeverijen. Zonder te plannen vermaak je je misschien nog wel het beste.'
Barcelona voor 4 euro Kims favoriete tip? 'Houd de Facebookpagina Barcelona por 4 euros in de gaten. Op deze pagina vind je allerlei dingen om te doen in Barcelona voor €4 of minder. Dat kan vanalles zijn: muziek, theater, exposities of een opening van een nieuwe winkel. Je bent er in ieder geval als eerste bij, vaak gratis én voor alle toeristen erbij zijn. Maar zit er niets van je gading bij, dan is het in El Borne nog altijd ontzettend gemakkelijk om je met heel weinig geld te vermaken. Ga lekker boodschappen doen, maak een pan gamba's en eet deze op het strand op. Of koop een paar biertjes en ga in het park mensen kijken. Niemand die er vreemd van opkijkt. Het genieten staat voorop.'
Restaurants in El Borne, Barcelona De favorieten van Kim Brink:
Bar El Born 'Al jarenlang mijn stamkroeg. Deze kroeg met de groene luiken op de Paseo del Born mag je niet missen.'
La Vinya el Senyor 'Wijnbar in één van de meest karakteristieke gebouwen van El Borne, tegenover de Santa Maria del Mar. Een geweldige plek om een fles wijn te bestellen en lekker om je heen te kijken.'
El Casal 'Bij dit restaurant, gerund door twee Fransmannen, kun je een perfect Menu del Día bestellen.'
Over Kim Brink Kim Brink (28) studeerde journalistiek in Utrecht en deed een master Documentaire aan de Escuela de Cine in Barcelona. Ze is freelance fotograaf en videomaker en woont in El Borne, Barcelona. Je leest alles over haar Barcelona op Kiminbarcelona.nl.
Zin in een bruisende en zonnige stedentrip? Dan is Madrid de stad om te bezoeken. Er zijn veel bezienswaardigheden, massa’s goede tapasbars en restaurants, gezellige terrasjes en leuke winkels. En het mooie is: in Madrid kun je heel veel gratis, of in ieder geval heel goedkoop, doen. Vijf favorieten in Madrid!
Image may be NSFW. Clik here to view.
Topmusea: El Prado, Reina Sofia en Thyssen
Madrid heeft drie topmusea: het Prado, Reina Sofia en Thyssen-Bornemisza. Ze zijn zeer verschillend, dus wat je voorkeur qua kunst ook is: in Madrid vind je het museum dat perfect bij je past. Op sommige dagen zijn de musea gratis te bezoeken.
El Prado Misschien wel het bekendste museum van Spanje. Je kunt er rutsig een hele ochend of middag voor uittrekken (en dan heb je nog lang niet alles gezien, maar ja). Je vindt in het Prado duizende meesterwerken van Europese meesters. Mis in ieder geval de werken van Vélazquez en de vleugel met Hollandse en Vlaamse meesters niet.
El Reina Sofia Het meesterwerk van Picasso, Guernica, moet je minstens één keer in je leven hebben gezien. Het immense en hartverscheurende schilderij hangt meestal in het Reina Sofia in Madrid en Guernica alleen al is voldoende reden om dit museum te bezoeken. Voeg daar nog een enorme collectie met onder andere werken van Dalí, Picasso en Miró aan toe en je snapt waarom je dit museum echt niet mag missen.
Thyssen-Bornemisza In het Thyssen-Bornemisza hangt de privé-collectie van een grote Spaanse staalmagnaat, maar de collectie is inmiddels aardig uitgebreid met werken van bijvoorbeeld Dalí en Rembrandt. Nadruk ligt echter op moderne kunst, van halverwege de vorige eeuw tot nu. De prachtige roodbakstenen gevel is overigens ook het aanschouwen wel waard.
El Rastro
Sta op zondag vroeg op en wandel naar La Latina. Daar is het elke zondagochtend El Rastro: één van de oudste en grootste vlooienmarkten van Europa. Snuffelen is hier tot kunst verheven en naast vele toeristen komen ook de locals hier massaal op af. El Rastro is de plek om goedkope kleding en keukenspullen te kopen, maar ook om tweedehands kleding, vintage, langspeelplaten, meubelen en antieke serviezen te vinden. Soms, maar lang niet altijd, kun je iets heel bijzonders scroren op El Rastro. Geen geluk met winkelen? Dan zijn de terrassen en tapasbars van La latina dichtbij.
Tapas: Cava Baja en El Mercado de San Miguel
In Madrid kun je er een sport van maken om de hele dag door te genieten van tapas. Je begint gewoon 's middags op een terrasje waar je een 'Tinto de Verano' bestelt met wat lekkers erbij. En 's Avonds schuim je gewoon diverse tapasbars af om overal wat lekkers te proberen. De wijk die bekend staat om de beste, en meeste, tapasbars in La Latina. Vooral de straat Cava Baja is compleet volgepakt met tapasrestaurants: van hele simpele barretjes met alombekende tapas en goedkoop en lekker bier tot restaurants van sterrenkoks waar je culinaire hoogstandje kunt proeven. Het leukste is om aan het begin van de avond aan de ene kant van Cava Baja te beginnen en van bar naar bar te gaan. Een leuke plek om overdag tapas te eten is El Mercado de San Miguel: een grote overdekte markt waar je allerlei lekkernijen voor een kleine prijs kunt proeven.
Favoriete tapasbars in Madrid:
Casa Lucas Één van de meest populaire tapasbars in Madrid. Er staan standaard tapas op de kaart, maar ook bijzonderheden. Vooral de warme 'pinchos' zijn aanraders.
Txakolina De Basken zijn meesters in het maken van overheerlijke tapas: pintxos genoemd in het Baskisch. Daarom mag je deze bar absoluut niet overslaan. Probeer in ieder geval de txips, een broodje met worstjes in een knapperig korstje met een ei erbovenop.
Taberna Tempranillo De tapas zijn hier prima, maar vooral de wijnkaart is de moeite van een grondige inspectie waard. De muren van de bar zijn bekleed met wijnrekken en het is hier altijd lekker druk. Leuke plek om na El Rastro je eerste wijntje, met tapas, te nuttigen.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Parque del Buen Retiro
Niets lekkerder dan op een warme middag lekker luieren in het grootste stadspark van Madrid. Huur een roeibootje en vermaak je een tijdje in één van de grote vijvers, pak een drankje op één van de terrassen of ga gewoon op je gemakje in het gras liggen. Op zondag lijkt het wel of heel Madrid naar dit park komt. Het is dan behoorlijk druk, maar dat heeft als voordeel dat je dan perfect mensen kunt kijken.
Malasaña
Malasaña is een echte hipster-wijk in Madrid, maar lang niet zo extreem als hisperwijken als bijvoorbeeld Williamsburg in New York. Malasaña is nog relatief onbekend, al wordt hij steeds bekender. Je vindt in deze wijk een keur aan vintage winkels, hippe design winkels, popup shops en gezellige (bio en vega) eetcafés en terrassen. Ook kun je regelmatig over de markt met handgemaakte producten lopen. Hier verkopen jonge Madrileense designers, die alleen een webwinkel hebben, hun ontwerpen. 's Avonds kun je je prima vermaken in één van de vele bars en restaurants.
Korčula is misschien wel het mooiste eiland voor de Dalmatische kust. De rustige stranden, helderblauwe zee en de wijngaarden en olijvenbomen in het heuvelachtige achterland maken Korčula een geweldige bestemming in Kroatië, bijvoorbeeld in combinatie met een stedentrip Dubrovnik. Neem de boot en ontdek een aantal dagen lang het geboorte eiland van Marco Polo.
Wie de enorme luxe zeiljachten in de haven van Korčula-stad ziet dobberen weet meteen dat Korčula een rijk eiland is. Dit heeft echter niets te maken met de eigenaren van de plezierjachten, maar vooral met het eiland zelf. Je vindt er rustige baaien en stranden, kilometers wijngaarden waar de grk-druif welig bloeit en zorgt voor heerlijke plaatselijke witte wijnen, olijfgaarden en ongerepte natuur. In de zomer heb je kans om op Korčula diverse folk-festivals mee te maken, maar zo niet? Geen enkel probleem. Dwaal door de smalle straten van Korčula-Stad, eet op het terras langs de vestingwallen, huur een fiets en ga een dagje de natuur in of wijn proeven bij één van de wijnboeren of vind rust op één van de afgelegen strandjes.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Korčula-stad
Vanaf zee is de vesting die Korčula is, maar al te goed te zien. De 'hoofdstad' van het eilandje is op een kleine heuvel gelegen en imposante oude vestingswallen omringen een centrum dat bestaat uit een wirwar van straatjes en pleintjes, waar je struikelt over de gezellige terrasjes en goede restaurants. Je hebt geen week nodig om alle bezienswaardigheden te bekijken: al slenterend kun je alles binnen een dag of 2 wel zien. En dat is dan ook meteen het leukst om te doen on Korčula-stad: dwalen door de straten, af en toe een kerkje binnen lopen en vooral regelmatig op een terrasje langs de vestingswallen een plaatselijk wijntje bestellen en turen over de azuurblauwe zee.
Belangrijkste bezienswaardigheden:
Marco Polo Museum Er zijn wel meer steden die de geboorteplek van Marco Polo claimen te zijn, maar als we de onderzoeken mogen geloven is Korčula toch echt de enige echte geboorteplaats van de ontdekkingsreiziger. In de kleine toren vind je een knus museum met daarin vele kaarten van alle reizen van Marco Polo en diverse portretten van de avonturier. Maar het mooiste van het hele museum is het uitzicht vanaf de top van de toren over het stadje en de kustlijn.
St. Mark kathedraal Deze kathedraal uit de 15de eeuw is gebouwd in Italiaanse renaissance stijl. Zowel Italiaanse als locale kunstenaars werkten mee aan de bouw en inrichting van de kathedraal en er zijn veel bijzondere beelhouwwerken en houtsnijwerk te zien. Naast de kerk vind je een museumpje waar je antieke iconen en Dalmatische kunst kunt bewonderen.
Torens en poorten Korčula is een ommuurde stad. Je kunt om de vestingswerken heenlopen en genieten van het uitzicht op zee. Je kunt het stadje induiken door onder één van de poorten naast één van de oude wachttorens door te lopen. Je hebt de kleine en grote Gouverneurs torens, Veliki Revelin toren en de toren bij de westpoort. De torens en poorten zijn allemeen in Veneziaanse stijl gebouwd.
Korčula Museum In en oud paleis tegenover de kathedraal vind je het stadsmuseum. Hier vind je archeologische vondsten en wordt de hele geschiedenis van het eiland uit de doeken gedaan. Er is veel aandacht voor de scheepsvaart, inclusief allerlei modellen van schepen van weleer, en alle uitleg is in het Engels.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Lumbarda
Pak de bus of een watertaxi vanaf Korčula-stad naar Lumbarda. De bus is het voordeligst en je bent binnen 10 minuten in Lumbarda. Het is een klein, relaxt stadje met rustige, gezellige strandjes aan de ene en glooiende wijngaarden aan de andere kant. Lumbarda is leuk om te bezoeken als je 's middags op je gemak een ijsje wilt eten of één van de afgelegen strandjes wilt bezoeken. Er is een wandelpad dat vanaf het stadje, langs de rotsen, naar verschillende strandjes leidt. Een hele leuke wandeling, ook voor niet-badgasten.
Maar Lumbarda staat vooral bekend vanwege de wijnproductie. Rond het dorp wordt de grk-druif verbouwd die wordt gebruikt voor fijne dessertwijnen en witte wijn. De meeste wijnboeren produceren net genoeg wijn voor eigen consumptie en het leveren van enkele flessen aan de plaatselijke restaurants. Bijzonder dus, want deze wijnen kun je dan ook nergens anders ter wereld kopen en proeven. Een goede reden om even neer te ploffen bij één van de kleine restaurants in Lumbarda en een aantal lokale wijnen te proberen. Er zijn ook wijnboeren die iets fanatieker zijn. Zij hebben een eigen restaurant en wijnbar en organiseren ook wijnproeverijen. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij Zure of Marinka.
Uitrusten op Proizd en Osjak
Wil je echt even geen mens zien? Neem dan de bus van Korčula-stad naar Vela Luka. In deze havenstad vertrekken de grote ferry's, maar in juli kun je je met een klein bootje naar de eilanden Proizd en Osjak laten brengen. Proizd heeft hagelwitte stranden en helderblauw water en Osjak staat bekend vanwege de bossen. Op beide eilandjes vind je een aantal goedkope cafés, maar zorg zelf ook voor genoeg proviand (en zonnebrand!), want het bootje waarmee je kwam, komt je pas 's middags om 5 uur wer ophalen.
Eten en drinken op Korčula
Lesic Dimitri Het restaurant van Lesic Dimitri, door de locals ook wel liefkozend LD genoemd, is zonder twijfel één van de beste restaurants van Korčula. De wijnkaart, waarop alleen de beste wijnen van Kroatië staan, is al een avontuur op zich. De namen van de Kroatische wijnen zijn soms behoorlijk onuitspreekbaar, maar het personeel is heel behulpzaam en kan je zonder veel problemen een wijn aanraden die het beste hij het gerecht van je keuze past. Ondanks dat het terras, met uitzicht op de vesting en zee, er behoorlijk presitgieus uitziet, vallen de prijzen van het eten reuze mee. De gerechten zijn van topkwaliteit. Eens in de zoveel tijd wil de chef zijn nieuwe kaart uitproberen en kun je je inschrijven voor een 'Chefs Diner': voortreffelijk 4-gangen eten voor een leuke prijs.
Tramonto Met een cocktail naar de zonsondergang kijken, doe je het beste vanaf het dakterras van Tramonto. Hier komen zowel locals als toeristen. De sfeer is, net als de muziek, heel erg relaxt.
Filippi Nog een vrij nieuw restaurant op Korčula, maar nu al een must-eat op het eiland. Seafood en vis staan centraal op de kaart. De macaroni met garnalen en cranberries is in één woord geweldig en het is lastig om te kiezen uit alle geweldige wijnen op de kaart. Vind je het 's avonds iets te duur? Ga dan langs voor de lunch en bestel één van de goed gevulde salades.
Komin Dit restaurant is het hele jaar door geopend, een uitzondering op Korčula. Dat laat wel zien hoe populair het restaurant bij de locals is. Op het menu staan traditionele Dalmatische gerechten, maar er is ook een uitgebreide dagkaart. Je kunt in ieder geval altijd redelijk goedkoop de vangst van de dag bestellen. Houd je van octopus? Ga dan zeker voor de octopus van het spit.
Cocktailbar Massimo In één van de oude torens van de vesting van Korčula is een bijzondere bar gevestigd: Massimo. Een ontzettend gezellige bar waar je even een biertje of cocktail kunt drinken. Het uitzicht vanaf de top is geweldig. Een hele goede plek om de zonsondergang te zien.
Amfora Op Korčula lijkt pizza eten wel een volkssport. Er zijn tientallen pizzaria's en de kwaliteit loopt sterk uiteen. Heb je zin in pizza, maar wel in wat goeds, ga dan pizza eten bij Amfora buiten de oude stad. De pizza wordt perfect gebakken en je kunt kiezen uit heel veel toppings. Je kunt je pizza ter plekke opeten aan één van de tafeltjes in het nauwe straatje, maar je kunt je pizza ook meenemen en op het strand of op de stadsmuur, met uitzicht op zee, opeten.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Goedkoop overnachten op Korčula
Korčula is qua overnachten een echte budgetbestemming. Voor een paar tientjes per nacht kun je al overnachten in een leuke B&B, appartement of bij de locals. Als je van te voren niets wilt reserveren, kun je bij de kantoortjes van Marco Polo Tours of Atlas Travel Tours naar binnen lopen. Daar hebben ze altijd een actueel overzicht van beschikbare accommodatie en vind je heel eenvoudig iets voor jouw budget. Als de bussen vanuit Vela Luka en Orebic aankomen, vind je bij het busstation ook altijd locals die hun B&B of appartement aanprijzen.
Wil je liever wel van te voren reserveren, en dat is in het hoogseizoen wel verstandig, dan kun je op AirBnB en Hostelworld.com accommodatie van locals vinden.
Leuke en goedkope appertementen en B&B's op Korčula zijn bijvoorbeeld:
Je kunt naar Korčula vanuit zowel Split als Dubrovnik.
Vanuit Split kun je met de gewone ferry en met de katamaran naar Korčula. De langzame ferry gaat vanaf Vela Luke, de katamaran komt aan in de jachthaven van Korčula, tegenover Hotel Marco Polo. Tickets kun je kopen bij de kantoortjes van Jadrolinija.
Als je een stedentrip Dubrovnik combineert met een paar dagen Korčula kun je kiezen uit de boot of de bus. Houd er wel rekening mee dat de boot vanuit Dubrovnik niet regelmatig vaart en dat het in het hoogseizoen erg druk kan zijn. Wil je een plaatsje op de boor bemachtigen? Dan moet je enkele uren van te voren aanwezig zijn. Een net zo gemakkelijkere optie is de bus van Dubrovnik naar Korčula, deze rijdt twee keer per dag. Bij Orebic ga je even van de bus af om het pontje naar Korčula te pakken en aan de overkant word je door de buschauffeur in hartje Korčula-stad afgezet.
Het gebeurt echt niet expres, maar op de één of andere manier wandel ik in bijna elke stad een café binnen dat ook een boekwinkel is. Of andersom. Ik moet altijd even tussen de boeken neuzen tijdens een stedentrip en als dat dan kan terwijl ik een dubbele espresso drink of meteen even ga zitten voor de lunch, ben ik helemaal blij.
Zo liep ik tijdens mijn laatste stedentrip Boedapest het prachtige Book Café in de Alexandra boekwinkel binnen. Tijd om de mooiste bookshop cafés die ik heb gezien eens op een rijtje te zetten en mijn lijstje aan te vullen met bookstore cafés die ik nog eens moet bezoeken.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Book Café (Boedapest) Het formaat van deze boekwinkel alleen al is al imposant, maar wacht maar tot je achterin de winkel de roltrap neemt naar het café op de eerste verdieping. Hier kun je je in één van de Charleston banken of stoelen laten vallen, genieten van het schitterende Art Nouveau decor en een koffiespecialiteit bestellen. En daar moet ook een gebakje bij, geloof me. Als je naar de fresco's kijkt en de glanzende houten vloer zal het je niet verbazen dat hier soms concerten worden georganiseers en tango-avonden.
Mood Caffè (Turijn) Als je op het terras van Mood neerploft, heb je eigenlijk eerder het idee bij een hippe wijnbar te zijn beland. Pas als je naar binnen loopt zie je achter de designbar nog een enorme boekwinkel. 's Avonds is Mood vaak tot de nok toe gevuld en kun je er heerlijke aperitivi eten terwijl je naar live muziek of een DJ luistert. Bij Mood kun je terecht voor kunstzinnige boeken en boeken over design, maar mocht je niet voor de boeken komen, dan is de wijnkaart in ieder geval erg de moeite waard.
The Globe (Praag) De eerste boekwinkel in Praag waar Engelse boeken te koop waren. Inmiddels ook een gezellig café waar je 's ochtends op je gemak een kop koffie kunt drinken of wat later in de middag een cocktail Vooral de brunch in het weekend is een aanrader. Je kunt er ook regelmatig naar live muziek luisteren of lezingen bijwonen.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Books for Cooks (London) Dit boekcafé in Notting Hill is the place to be voor echte foodies. In deze boekwinkel vind je alleen maar kookboeken en er wordt allerlei lekkers verkocht dat gemaakt is volgens recepten uit kookboeken. Er wordt zowel uit de boeken uit de winkel als uit eigen werk gekookt. Je kunt hier ook regelmatig kookworkshops volgen.
Settembrini (Rome) Je kunt zelf een maaltijd laten samenstellen, bestaande uit paste of cous cous, met vlees of vis en verse groenten, en vervolgens aan de lange houden tafels aanschuiven om met een boek, de krant of een tjdschrift van je zalige maaltijd te genieten. Jonge auteurs komen hier regelmatig over hun nieuwe werk vertellen. Dit bookcafé ligt een beetje buiten het centrum, dus je zit gegarandeerd tussen de locals.
Ada Café & Bookstore (Istanbul) Aan de drukke winkelstraat Istiklal Caddesi vind je deze leuke Bookstore & Café. Het eten is sowieso de moeite waard: er worden geweldige mezzes, pizza's en salades geserveerd. De selectie Engelse boeken is klein, maar het is wel erg leuk om de flinke trap op te wandelen en je ogen over alle boekruggen te laten gaan. Dat dit café populair blijkt wel: er is onlangs een nieuwe vestiging geopend, vlakbij de Bospurus.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Laie (Barcelona) Wil je even op je gemak je e-mail checken of een boek lezen onder het genot van een drankje? Neem plaats aan de tafels op de eerste verdieping van Laie en je kunt even ongestoord lezen. Liever wat meer leven in de brouwerij? Ga dan op het gezellige terras zitten.
Paludan Bogcafe (Kopenhagen) Neem je eigen boek mee of leen er één in het café en bestel een kop koffie, thee of een simpele lunch. In Paludan word je omringd door enorme boekenkasten. Het bibliotheek-gevoel wordt nog eens versterkt door alle studenten die er samenkomen en freelancers die het café als werkplek gebruiken. Een perfecte plek om mensen te kijken dus.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Merci used book cafe (Parijs) In deze oude stoffenfabriek is nu een designwinkel gevestigd met kleding, interieur en kookbenodigheden. En er zijn twee cafés, waaronder het Used Book Café met wanden vol tweedehandsboeken die je lekker kunt doorbladeren tijdens het verorberen van een ontbijtje.
Ben jij ook in een geweldig bookshop café geweest? Laat een comment achter!
'Nergens zijn de uitzichten op Manhattan mooier dan op Brooklyn'
Het mooiste van Brooklyn, volgens Frank Muller
Hij haalde zijn vergunning als tourguide in New York, omdat hij nieuwsgierig was naar de stad. Niet om er zijn werk van te maken. Maar toen Frank Muller ontdekte dat de fietspaden in Brooklyn relatief veilig en goed begaanbaar zijn en dat Nederlandse en Duitse toeristen Brooklyn graag willen leren kennen, was het idee voor Bikelyn Tours snel geboren. Frank deelt de beste tips over Brooklyn, op de fiets.
Image may be NSFW. Clik here to view.
'Als mensen me vertellen dat de Bikelyn Tour de favoriete dag van hun stedentrip New York was, ben ik helemaal tevreden', vertelt Frank. 'Ik koos heel bewust voor het organiseren van fietstochen in Brooklyn. Fietsen over de avenues van Manhattan is namelijk best eng en bovendien zijn de bezienswaardigheden op Manhattan prima te belopen. In Brooklyn is nog zo veel te ontdekken, de fietspaden zijn er relatief rustig en veilig en bovendien zijn de uitzichten op Manhattan nergens mooier dan op Brooklyn.'
Iconische pizzeria's Brooklyn is the new Manhattan, wordt vaak gezegd. Maar daarmee doe je Brooklyn tekort, volgens Frank. 'Brooklyn is altijd al een stad op zich geweest, met eigen bestuur en beroende theaters, musea, parken en stranden. De laatste 10 jaar is Brooklyn een merk geworden dat synoniem is voor 'hip & happening' en dat voel je als je door de straten fietst, een concert bezoekt of gaat eten in een nieuw restaurant in de upcoming buurten Williamsburg of Bushwick. Toen wij 2 jaar geleden naar New York verhuisden, vanwege het werk van mijn vrouw, wilden we in het bruisende New York wonen, maar niet in de chaos van Manhattan. Het werd Brooklyn Heights, een kleine historische buurt in Brooklyn met fantastisch uitzicht op Manhattan en dichtbij de Brooklyn Bridge. Op mijn vrije dag ga ik graag naar Prospect Park of Brooklyn Bridge Park met de kinderen. Een ijsje kopen bij de Brooklyn Icecream Factory of lunchen met een pizza bij iconische pizzeria’s Grimaldi’s of Juliana's.'
Image may be NSFW. Clik here to view.
Het dichtst bij het Vrijheidsbeeld zonder boot 'Brooklyn is enorm divers en dynamisch. Er worden meer dan 150 talen gesproken en vanwege ruimtegebrek en hoge prijzen in Manhattan vinden ontwikkelingen op cultureel, zakelijk, culinair en educatief gebied steeds vaker hun weg naar Brooklyn. Mijn favoriet is het Brooklyn Bridge Park tussen de Brooklyn Bridge en Manhattan Bridge in DUMBO, een creatieve jonge wijk. Het bestaat nog maar kort en er zijn weinig toeristen. De uitzichten vanaf dit park zijn onvergetelijk. Een hidden gem die iedereen mist is Red Hook. Een hele diverse havenwijk. Massa's New Yorkers komen hier naartoe vanwege de grote biologische supermarkt. Maar het leukste is Louis Valentino Pier waar alleen een paar vissers staan. Hier ben je het dichtst bij het Vrijheidsbeeld zonder op de boot te hoeven stappen.'
Brooklyn Flea op zondag Plezier hebben hoeft in Brooklyn dan ook zelden veel te kosten, legt Frank uit. 'Er is genoeg gratis te doen in Brooklyn. Elke vrijdagavond is er een gratis muziekoptreden in het cafe van de Brooklyn Academy of Music. Ook leuk: voor slechts $4 neem je de East River Ferry vanaf Wall Street via DUMBO naar Williamsburg. Daar vindt vanaf de lente elke zondag de Brooklyn Flea plaats: een kunst-, antiek- en rommelmarkt met fantastisch uitzicht op Midtown Manhattan. Hier komt een heel gemengd publiek op af.'
Image may be NSFW. Clik here to view.
Helemaal alleen genieten van uitzicht op Midtown Met zijn fietsgasten houdt Frank het ook eenvoudig, maar wel bijzonder. 'Bij mooi weer is er niets leukers dan bij een Mexicaanse foodcart lunch te halen en dat vervolgens op te eten in Williamsburg, terwijl we uitkijken op Midtown. De meeste mensen zijn altijd weer verbaasd dat ze daar helemaal alleen zitten, met zo’n spectaculair uitzicht op het Chrysler Building, Empire State Building en het gebouw van de Verenigde Naties. Hetzelfde doe ik bij de Louis Valentino Pier. Vlakbij zit Steve’s Authentic Key Lime Pie. Hij verkoopt zijn prijswinnende key lime pie vooral aan delicatessenzaken en restaurants, maar als je er speciaal voor langsfietst, kun je rekenen op een paar stukken van zijn limoentaart en deze opeten terwijl je naar New York Harbour kijkt.'
Frank Muller is 43 jaar en eigenaar van Bikelyntours. Op maandag en dinsdag kun je mee met een georganiseerde fietstour van Frank door Brooklyn. Op andere dagen staat hij open voor privétours. Deze past hij op maat aan afhankelijk van specifieke interesses, zoals sport, cultuur, architectuur of eten. Fietstochten duren van 09:30 tot 14:30 en zijn inclusief lunch.
Kopenhagen staat bekend als een dure stad, maar wie slim is hoeft in Kopenhagen niet veel geld uit te geven. Zo zijn er veel gratis bezienswaardigheden en activiteiten in Kopenhagen. Met een Copenhagen Card kun je leuke kortingen pakken. Bovendien is Kopenhagen de plek om vintage te shoppen en schitterend Deens design voor een prikkie te kopen. En wie slim is, boekt ook nog een goedkoop hotel.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Copenhagen Card Het is absoluut de moeite waard om tijdens een stedentrip Kopenhagen een Copehagen Card te kopen. Met een Copenhagen Card kun je gratis naar maar liefst 75 bezienswaardigheden in Kopenhagen, waaronder Tivoli, diverse musea, de zoo, kastelen en rondvaarten. Je kunt ook gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer en krijgt korting bij restaurants en cafés. De Copenhagen Card is te koop voor 1, 2, 3 of 5 dagen.
Goedkoop fietsen in Kopenhagen Wil je Kopenhagen op een leuke manier leren kennen? Pak dan de fiets. Er is geen eenvoudigere manier, want Kopenhagen is namelijk erg vriendelijk voor fietsers. Er zijn brede fietspaden en je kunt voor weinig een Go Bike meepakken. Je kunt op je smartphone of tablet bekijken waar de dichtsbijzijnde Go Bike staat geparkeerd en je kunt de fiets achterlaten in één van de daarvoor bestemde rekken die je door de hele stad kunt vinden.
Gratis musea in Kopenhagen Wil je liever geen Copenhagen Card kopen, maar toch allemaal leuke (gratis!) dingen bekijken. Geen probleem. De meeste musea in Kopenhagen zijn op woensdag gratis te bezoeken en de volgende musea zijn altijd gratis:
Vintage shoppen Kopenhagen In de hoofdstad van het Deense design kun je eigenlijk niet weg zonder dat je even hebt gewinkeld. Ook met een klein budget is dat prima mogelijk. Er zijn geweldige vintage winkels te vinden in Kopenhagen, zoals Vesterbrogade, Prag, de rommelmarkt op Ravnsborgade waar ook veel antiekwinkels te vinden zijn, To Trin Ned en wolwinkel Jorungarn. Op zoek naar echte koopjes? Op CPH Treasures vind je alle leuke tweedehands winkeltjes en rommelmarkten.
Goedkoop hotel in Kopenhagen Overnachten hoeft ook niet duur te zijn in Kopenhagen, er is een aantal goede budgetopties en die zien er vaak nog prachtig uit ook.
Koffie drinken in een café waar je ook vintage servies en vintage fietsen kunt kopen, Arabisch eten en logeren in een oud badhuis, vers gemaakte taartjes of salades verorberen middenin de bossen en Aziatisch eten zoals het bedoeld is. Dit kan allemaal in Utrecht. Een perfecte reden voor een dagje Utrecht, want het mooie is: al deze dingen zijn nog eerlijk ook. Utrecht heeft geweldige cafés, restaurants en winkels waar je terecht kunt voor eerlijke, biologische en fairtrade producten. De 25 leukste eerlijke adresjes in Utrecht op een rijtje.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Eerlijk koffieleuten en ontbijten in Utrecht
1. Yoghurt Barn Oer-Hollands, 100% biologisch en vooral heel erg lekker. Yoghurt Barn, vlakbij het Neude, is de plek om 's ochtends even wakker te worden of rustig achter je laptop te kruipen. Je stelt zelf je yoghurt-specialiteit samen, met fruit en toppings naar keuze. De yoghurt is helemaal biologisch en afkomstig van boeren uit de buurt.
2. Megusta Caffe In de Voorstraat wemelt het van de hippe koffietentjes. Bij Megusta kun je terecht voor biologische koffie, thee en lekker belegde broodjes.
3. Sis Bakery Een biologische bakkerij, gerund door 5 zussen! Op zich al bijzonder, maar het assortiment liegt er ook niet om. Vooral de brownietaart met bosvruchten is overheerlijk. Wil je liever zelf aan de slag, dan vind je in de bakkerij ook een heel uitgebreid assortiment biologische bakproducten.
4. Blackbird Een geweldige nieuwe hotspot in Utrecht. Espressobar, vintagewinkel en fietsenwinkel in één. Begin met een kop espresso en een croissantje en geniet op je gemak van het geweldige 70's interieur. Mocht je iets zien dat je aanstaat? Dikke kans dat je het mee naar huis kunt nemen, want bijna alle vintage die je er ziet is ook te koop. Inclusief de vintage fietsen.
5. Bagels & Beans Bagels & Beans is bijna niet meer weg te denken uit Utrecht. Inmiddels zijn er dan ook 3 vestigingen: op de Mariaplaats, Amsterdamsestraatweg en Biltstraat. Het concept is inmiddels ook bekend. Bij Bagels & Beans is alles op het menu eerlijk: de koffie fairtrade en de zoetigheden en de bagels biologisch.
6. Bakkerswinkel Al jaren een begrip in Utrecht. Je kunt ontbijten in de werfkelder met uitzicht op de gracht of aan een tafeltje naast de keuken. Naast dat je hier geweldig kunt ontbijten (de scones zijn aanraders!) kun je hier ook biologische jam en honing kopen. Wil je op zondag bij de Bakkerswinkel ontbijten of lunchen dan is reserveren aan te raden.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Eerlijk shoppen in Utrecht
7. Sincero Eerlijke en biologische kleding, van bijvoorbeeld bio-katoen, hennep en bamboe, op een leuke locatie in Utrecht (de Hardebollenstraat was voorheen red-lightdistrict!). De kleding is niet alleen mooi, maar ook nog eens erg betaalbaar. Daarnaast kun je bij Sincero biologisch afbreekbare zeep kopen, zodat je je kleding ook op een verantwoorde manier kunt wassen. Megusta Caffe zit een paar passen verderop.
8. Nukuhiva 'In de Utrechtse Zadelstraat vind je geen commerciële ketens, maar exclusieve en karakteristieke boetiekjes. Een mekka voor trendsettende fashionista's', aldus eigenaresse Floortje Dessing bij de opening van Nukuhiva in Utrecht. Tsja, beter valt het bijna niet te verwoorden! Floortje Dessing was min of meer grondlegger van de eerlijke mode met Nukuhiva, alleen daarom al zou je een keertje langs moeten. Vooral de sieraden zijn erg bijzonder.
9. Smile Superstore Op zoek naar een leuk cadeautje of bijzondere accessoires voor jezelf of thuis? Loop dan even langs de Smile Superstore aan de Oudegracht. Dit nog vrij nieuwe woonwarenhuis heeft de ambitie het grootste eco-warenhuis van Nederland te worden. Je koopt er kleding van bio-katoen, prachtig (FSC-goedgekeurd) houten speelgoed en allerlei leuks voor de keuken.
10. WAAR De plek om mooie fairtrade woonaccessoires, kookspullen en sieraden op de kop te tikken.
11. Transit Leuke kledingwinkel op de Twijnstraat met massa's jurkjes van bijvoorbeeld Skunkfunk, Fever en King Louie.
12. Jason King Bij Jason King koop je fairtrade en bilogische kleding van kleine, onafhankelijke merken. Zowel mannen als vrouwen kunnen hier terecht. De meeste kleding heeft een kleurrijke, retro inslag.
13. Streekmarkt Mariaplaats Ben je de eerste zondag van de maand in Utrecht? Mooi! Dan kun je de hele middag op de Streekmarkt terecht. Je koopt er biologische kaasjes, jam, gerookte vis, fruit en groente uit de regio. Maar je kunt ook allerlei internationale gerechten uitproberen. Bij De Leckere is het altijd fijn bier proeven.
Eerlijk lunchen in Utrecht
14. Eetwinkel Geniet Eigenlijk meer een klein café dan een eetwinkel. Je bestelt hier heerlijk biologisch brood met verschillende pesto's en vleeswaren. Maar ook de pasta's en salades zijn erg de moeite waard.
15. KEEK Kunst En Eerlijke Koffie. En dat is precies wat het is. Bij KEEK drink je 100% fairtrade koffie en thee en geniet je van de steeds wisselende kunstcollectie. Maar bestel vooral de sandwiches van KEEK, misschien wel de beste die je in Utrecht kunt kopen. Met recht goed belegde boterhammen. Je kunt ze aan een tafeltje opeten, maar ook meenemen en even verderop aan de werf, langs de gracht op peuzelen.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Bron foto: Fietsenopdefiets
16. Moestuin Even de drukte van het centrum van Utrecht ontvluchten? Wandel dan langs de Kromme Rijn naar de Moestuin in Maarschalkerweerd. Eigenlijk is dit een biologische winkel waar je groente en fruit uit de eigen moestuin kunt kopen, maar er is ook een lunchcafé bij waar je lekkere broodjes en soep kunt bestellen. Bekijk hoe je naar de Moestuin in Maarschalkwerweerd kunt wandelen.
17. Veldkeuken Er even helemaal uit? Huur een kano of fiets en ga naar Rhijnauwen. Hier kun je, midden in de bossen, op het landgoed van Amelisweerd genieten van een uitgebreide lunch. Je bestelt er salades, broodjes, quiches en soepen. De ingrediënten zijn 100% biologisch en komen veelal van het landgoed of uit de streek. Je kunt gewoon langswandelen om te lunchen, maar van te voren een picknick of landgoedlunch bestellen kan ook. Bekijk de gratis wandeling van Utrecht naar Rhijnauwen.
18. HOOI Bij HOOI wordt vooral gewerkt met ingrediënten van tuinders uit de buurt van Utrecht, zoals de Moestuin in Maarschalkerweerd. Ook de kazen en zuivel komen uit de buurt. Producten die van verder moeten komen zijn allemaal biologisch of fairtrade.
19. De Leckere Als je op de eerste zondag van de maand in Utrecht bent, kun je het biologische bier van de Utrechtse brouwerij De Leckere proeven op de Streekmarkt. Maar De Leckere is inmiddels in veel meer cafés en restaurants te proberen, zoals Brasserie Goeie Louisa, 't Oude Pothuys, Louis Hartlooper Complex en Zussen. Bij De Groene Winkel op de Zadelstraat zijn de meeste bieren van De Leckere te koop.
Eerlijk uit eten in Utrecht
20. De Kleine Baron De Kleine Baron is het eerste restaurant in Utrecht met een Green Key. Deze staat voor duurzaamheid van de gehele productieketen. Op de kaart van De Kleine Baron vind je grote en kleine gerechten met biologische, fairtrade en streekproducten.
21. Deeg Op de kaart van Deeg vind je alleen biologische seizoensproducten. Je hebt al een viergangenmenu voor €39,95 en voor een leuke prijs kun je er ook bijpassende wijnen bij bestellen.
22. Goesting In dit grote, lichte restaurant in een prachtige groene omgeving, staan allerlei lekkere biologische hapjes op de kaart. Probeer er vooral een bijpassende wijn bij. De wijnkaart is erg indrukwekkend.
23. Jasmijn & Ik Aziatisch eten zoals het is bedoeld in een fantastische ambiance in het levendige en kleurrijke Lombok. Decennia lang was dit restaurant een 'gewone' afhaalchinees, maar de dochter des huizes toverde het restaurant om in één van de beste Aziatische restaurants van Nederland. Er wordt met streek- en seizoensingrediënten gewerkt en op de kaart staan gerechten met klinkende namen als 'Geurig meer van warme gevoelens', 'Waterdanseressen uit Penang' en 'Vietnamese zo over de groene velden'.
24. Tastoe Uit eten alsof je gewoon thuis aan tafel zit. Bij Tastoe heb je een echt huiskamergevoel. De gerechten op de kaart zijn eerlijk en vullen goed. En houd je van gezelschapsspelletjes? Verzamel dan een groep vrienden en ga voor het 'spelletjesmenu': lekker eten en drinken terwijl je Scrabble, Monopoli of Triviant speelt.
Image may be NSFW. Clik here to view. Bron foto: Visit Utrecht
Eerlijk overnachten in Utrecht
25. Badhu In de Vogelenbuurt vind je een prachtig oud badhuis dat nu is omgetoverd tot een prachtig restaurant en hotel. De inrichting is helemaal geïnspireerd op en Arabisch badhuis en het hotel heeft 8 individueel ingerichte kamers. 's Ochtends word je getrakteerd op een geweldig Arabisch ontbijt. Badhu kookt uitsluitend met weidevlees en duurzame vis.
Of je nu zin hebt in een zonnige stedentrip, eilandhoppen of strandvakantie, op één plaats wilt verblijven of heel Dalmatië wilt ontdekken, van het drukke stadsleven houdt of juist van groen en rust. Split stelt niemand teleur. De ligging van Split is perfect: aan zee, met een heuvelachtig achterland. De perfecte verbindingen per boot, trein of bus maken het erg gemakkelijk om de rest van Dalmatië te ontdekken. Tel daar de schitterende, bruisende historische binnenstad van Split bij op en één ding is zeker: iedereen vindt in Split wat hij zoekt.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Split voor stedentrippers
In zo'n 3 uur vlieg je vanaf Rotterdam of Amsterdam rechtstreeks naar Split en dat maakt Split een perfecte bestemming voor een stedentrip. Dankzij de geweldige ligging aan zee en de heerlijke temperaturen is Split een goede bestemming als je er een paar dagen tussenuit wilt met de garantie van zonnenstralen. In Split vind je de perfecte mix van cultuur, goede restaurants, gezellige terrasjes en relaxte locals.
Het oude centrum van Split staat in zijn geheel op de UNESCO werelderfgoedlijst en dat is niet voor niets. Het Diocletian's Paleis, zoals de oude stad wordt genoemd, zijn de imposante Romeinse overblijfselen uit de 3de eeuw. De verschillende pleinen, vaak omzoomd door Romeinse pilaren, ruïnes van paleizen en kerkjes, zijn met smalle trapjes en straatje met elkaar verbonden en zitten tsjokvol winkels, terrasjes en restaurants. Als je dan toch moet verdwalen, dan graag in de oude stad van Split. Daarnaast beschikt Split over een tweetal goede musea, het Archeologisch Museum en Etnografisch Museum, en een paar bijzondere kerken en tempels waarvan de fundamenten in de 3de en 4de eeuw werden gelegd.
's Avonds flaneer je langs de Riva, de promenade aan zee, en drink je fijne cocktails of een wijntje op één van de terrassen.
Split voor zonaanbidders
Split ligt aan de Dalmatische kust en de stad is dan ook bezaaid met strandjes, ideaal om een stedentrip met een dagje strand te combineren. Of je nu houdt van hippe strandtenten of rustige, afgelegen baaien, je vindt in Split altijd wel een strand dat goed bij je past. Het meest bekende, en daardoor ook vrij drukke, strand van Split is Bacvice op loopafstand van het centrum. Dit is een van de weinige zandstranden van de stad en het is erg beschut gelegen. Er is een gezellige strandtent waar je drankjes en lunch kunt krijgen.
Onderaan Marjans Hill heb je ook een aantal stranden, allemaal met kiezels. Sommigen zijn heel erg beschut door de naaldbomen, anderen zijn voor de echte zonaanbidders. Bij de meeste strandjes kun je wel wat te eten of drinken kopen.
Als je er echt even uit wilt, kun je de ferry pakken naar Šolta en daar je handdoek uitspreiden op één van de tientallen, kleine stranden van het eiland. Zoek je net iets meer levendigheid op het eiland, dan kun je het beste de bus nemen naar Nečujam, de belangrijkste badplaats van Šolta.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Split voor foodies
Of je nu houdt van eerlijke kost of eten op sterrenniveau: Split heeft wat je zoekt. Wijnliefhebbers kunnen er in ieder geval hun hart ophalen, want op de eilanden vlakbij Split (zoals Vis en Hvar) worden onder andere de vugava-druif voor witte en de plavac-druif voor rode wijn verbouwd. Van het iets verder gelegen Korčula is witte wijn en dessertwijn van de grk-druif afkomstig. Een beter excuus om wijn te proeven is er bijna niet, want veel locale wijnen kun je nergens anders ter wereld kopen en proeven. Sfeervolle en goede wijnbars om je de locale wijnen eigen te maken zijn Paradox en Zinfadel.
Qua restaurants is er in Split een leuke mix van traditionele kanoba's en specialiteitenrestaurants te vinden. Bij de kanoba's, vaak door families gerunde eetcafés, vind je eerlijke, Dalmatische gerechten voor een kleine prijs. Een goede kanoba is heel eenvoudig te ontdekken: waar de meeste locals binnen zitten, is het goed. Een begrip in Split is Buffet Fifi. Hier verzamelt zich elke dag weer een bonte verzameling aan locals en eet je authentiek Dalmatisch. Ook bij Maslina ben je omringd door de plaatselijke bevolking en eet je pasta of risotto met de vangst van de dag.
Vis en seafood is waar het sowieso om draait in Split: of je nu van tapas houdt of uitgebreid wilt dineren. Bij restaurant Bekan zit je op een fijn terras met uitzicht op zee, terwijl je visspecialiteiten op Dalmatische wijze kunt verorberen. Locals zweren bij restaurant Nostromo, naast de vismarkt. Wat je krijgt voorgeschoteld is altijd een verrassing, want er wordt gekookt met wat er die dag is gevangen. Wat je wel zeker weet is dat de gerechen een ware smaaksensatie zijn en dat je er altijd perfect bijpassende wijn bij geserveerd krijgt.
Split voor eilandhoppers
Zeilers gebruiken Split als startpunt voor hun zeilvakantie in Kroatië, maar als je dat te prijzig vindt, hoef je niet te wanhopen. Zeker in het hoogseizoen vertrekken er dagelijk tientallen katamarans en ferry's naar de nabijgelegen eilanden Brač, Hvar, Vis en Šolta. Deze eilanden hebben allemaa hun eigen karakter en zijn allemaal het ontdekken waar. Je kunt je stedentrip Split dus erg eenvoudig combineren met eilandhoppen in Kroatië.
Zo heeft Brač lange witte stranden, een dramatisch landschap en slaperige dorpjes. In de grootste plaats van het eiland, Bol, is het fijn wandelen door de smalle straatjes en kun je geweldig vis eten in bijna alle restaurants. Vis is nog erg onontdekt, omdat het pas vanaf 1989 opengesteld is voor toeristen, en is vooral de moeite waard vanwege de wijnbouw. Hvar is daarentegen een echt jetset-eiland met geweldige restaurants, bars en stranden.
De ferry's van Jadrolinija vertrekken vanuit de haven van Split, daar kun je ook je kaartje kopen.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Split voor natuurliefhebbers
Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Split. De stad is niet heel groot en in de buurt is een aantal goede opties om even aan de drukte te ontsnappen. Zo ligt Marjans Hill op het schiereiland van Split. Bebouwing is hier verboden en de met naaldbomen naaldbomen begroeide heuvel is daardoor een paradijs voor wandelaars. Er zijn een flink aantal, goed beschutte wandelpaden. Tijdens het wandelen heb je vaak een prachtig uitzicht over de baai. Op de top kun je even uitrusten bij een gezellig café.
Maak met de bus een kort ritje naar Salona, iets ten noorden van Split. Hier vind je, verspreid over het hele dorp, de meest bijzondere Romeinse overblijfselen van heel Kroatië. Je kunt hier urenlang op je gemak rondwandelen en de verschillende oude paleizen, badhuizen, mozaïeken en het amphitheater bekijken.
Als je een bijzondere dagtrip vanuit Split wilt, kun je een excursie naar Krka National Park maken. Dit grote park, op zo'n anderhalf tot twee uur rijden vanaf Split is één van de mooiste natuurparken van Kroatië. Het National Park kenmerkt zich door tientallen watervallen. Bij de ingang van het park kun je diverse wandelroutes vinden, de meeste komen langs kloosters, meren en mooie uitzichtpunten. Bij sommige watervallen kun je ook zwemmen.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Split voor Kroatië-verkenners
Een stedentrip Split is een perfecte start voor een rondreis in Kroatië. Vanuit Split kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig met de bus naar Zadar, Trogir en Dubrovnik reizen. Ook zijn omliggende stadjes zoals Kaštela en Salona, waar je zeer indrukwekkende Romeinse overblijfselen en een zevental kastelen kun bekijken, snel met openbaar vervoer te bereiken. Ook een combinatie van een stedentrip Split en een verblijf op bijzondere Kroatische eilanden, zoals Hvar en Korčula, is goed te doen dankzij een goede en snelle ferry-verbinding. Op deze manier kun je met Split als basis Kroatië een stuk beter leren kennen.
Vintage en retro winkelen, eten en overnachten in Maastricht, volgens Joyce Mullenders
Glas, metaal, hout, blik, en ander afvalmateriaal zie je bij Hotel Trash Deluxe in Maastricht terug in het interieur. Helemaal opgeknapt en hergebruikt. Joyce Mullenders (28) is eigenaar van dit bijzondere hotel in Maastricht en gelooft heilig in het hergebruiken van materialen. 'Het is bijzonder om te zien hoe je van iets wat niets meer lijkt, iets moois kunt maken, zoals de 8 totaal verschillende hotelkamers of de woonaccessoires die in het hotel verspreid staan'. Joyce deelt de leukste restaurants, winkels en cafés in Maastricht: Trash Deluxe stijl.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Twee jaar geleden was ze bij de opening van het Trash Deluxe Hotel, op steenworp afstand van het Vrijthof en ze wist meteen: dit hotel wil ik. 'Ik was opslag verliefd', verzucht Joyce, 'de inrichting is uniek, het concept is goed bedacht, de afmeting van het hotel is persoonlijk en behapbaar. Maar helaas, Trash Deluxe was al van iemand anders en mijn droom moest de ijskast in. Vorig jaar werd ik door mijn broer en vader gebeld dat het hotel te koop stond. Deze kans kon ik natuurlijk niet laten schieten. Het concept is bedacht door anderen, maar ik vind het mijn taak om het te verdiepen en verbreden. Zo werk ik nu samen met Weelec, een jong bedrijf dat onderdelen van elektrische apparaten hergebruikt, en kunstenaar Maurice Frissen die van afval kunstobjecten maakt. Het doel is in ieder gevan: afval omzetten naar luxe.'
Eerlijke adressen in Maastricht 'Maastricht is vooral gezellig en bourgonisch. De stad hecht waarde aan het behouden van haar authenticiteit. Steeds meer gelegdenheden in de stad vinden, net als ik, maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds belangrijker. Deze adressen raad ik bezoekers van Maastricht dan ook graag aan.'
Café Zondag Huiselijk, gezellig en druk. Er is een wisselende kaart met biologische salades, bagels en broodjes. Maar eigenlijk komt de hele buurt hier naartoe om gezellig te borrelen.
Festen Shoppen, koffie drinken én lunchen op één plek. Niet alleen fairtrade, maar ook feel good. Je koopt er kleding en accessoires voor dames en kinderen, maar ook leuke hebbedingen zoals servies en woonaccessoires. Even een pauze inlassen als je bij Festen binnenwandelt, in geen straf. Je kunt gewoon neerploffen en een groot stuk taart of dik belegde sandwich bestellen.
50/50 store Verantwoorde (eco) kleding voor mannen en vrouwen, maar ook de mooiste topstukken uit het kledingdepot van het Leger des Heils die zijn omgetoverd tot nieuwe designitems. Daarnaast kun je er eerlijke make-up en accessoires kopen.
Conflict Interieurwinkel me moderne meubels, design accessoires en cadeaus. Er is vooral veel bijzonder Dutch Design te vinden.
WAAR Eén van de bekendste fairtrade winkels in Nederland heeft ook een vestiging in Maastricht. Je vindt hier sieraden, woonaccessoires en boeken. Veel items zijn gemaakt van hergebruikt materiaal en op elk product staat beschreven waar het vandaan komt. De makers, veelal in ontwikkelingsgebieden, ontvangen de opbrengst van de verkochte producten.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Maastricht vanuit Trash ontdekken 'Als ik een vrije dag heb, blijf ik het liefst in Maastricht', vertelt Joyce. 'Dat was ook al zo toen ik nog in Amsterdam woonde. Zodra het kon, pakte in de trein terug naar Maastricht. Door de jaren heen heb ik dan ook veel favoriete adressen in de stad verzameld en deze deel ik met de gasten zodra zij aankomen in het hotel. 'Maastricht ontdekken vanuit Trash', noem ik dat. Natuurlijk mogen een bezoek aan de Basiliek Sint Servaas en de Onze Lieve Vrouwebasiliek en een wandeling door het stadspark met een gedeelte van de stadsomwalling niet ontbreken tijdens een weekendje Maastricht. Toch is het vooral het Jekerkwartier dat je niet mag missen. Een idyllisch deel van Maastricht met de Jeker, het stadspark, bijzondere winkels en kunstgaleries. Stadscafé Lure is de plek om in het Jekerkwartier even uit te blazen. Er is een geweldig terras en uitgebreide lunchkaart.'
Tussen de locals Op een vrije dag in Joyce ook gewoon in de stad te vinden. 'Er is altijd wel iets te doen: een leuke markt, voorstelling of schildering op het Vrijthof. En vervolgens ergens op één van de leuke terassen of in één van de gezellige cafés lunchen en borrelen. Bij Café in de Karkol of Café in den ouden Vogelstruys zit je zeker weten tussen de locals. Ik kan dan echt genieten van de mensen om me heen.'
Wil je een stedentrip Duitsland maken, maar heb je weleens zin in een andere stad dan Berlijn? Dan is een stedentrip Hamburg echt een aanrader. Hamburg is een stoere stad: havenstad en hanzestad in één. Met aan de ene kant de bedrijvige haven, vele grachten en prachtig opgeknapte pakhuizen van Speicherstadt en het ruige St. Pauli. En aan de andere kant de gemütlichkeit van de knusse binnenstad en het grootse groen rond de Alster waar je heerlijk kunt wandelen of zeilen. Deze 5 dingen mag je in ieder geval niet missen tijdens een stedentrip Hamburg.
Image may be NSFW. Clik here to view.
5x absoluut doen in Hamburg
1. Speicherstadt Bij de haven van Hamburg denk je meteen aan hijskranen, containerschepen en vieze industrie. Maar dat beeld kan meteen overboord als je aan de rand van de haven Speicherstadt in loopt. Begin vorige eeuw was dit nog de plek waar alle te im- en exporteren goederen werden opgeslagen en waar de douaniers overuren maakten om alle handel te taxeren en documenteren. Nu zijn de pakhuizen van rode baksteen en bronzen puntdaken prachtig opgeknapt en huizen er restaurants, theaters en leuke musea. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het Speicherstadtmuseum waar het verleden van de wijk echt tot leven komt. Boven alles uit torent het gloednieuwe operagebouw dat wat betreft ontwerp kan wedijveren met het Opera House in Sydney.
2. Vismarkt St. Pauli Een waar begrip in Hamburg. Sta op zondag vroeg op en ga naar de vismarkt aan de rand van St. Pauli, bij de Reeperbahn. Begin je bezoek aan de vismarkt met een kop koffie of thee en een vissandwich en duik vervolgens de drukte in. Want op de vismarkt vind je niet alleen de verse vangst van die dag, maar ook vlees, groente en fruit, kleding, porselein en sieraden. Maar eigenijk is mensen kijken het allerleukst op de vismarkt, want er komt een kleurrijk gezelschap samen, van (haven)arbeiders tot het uitgaanspubliek dat hun avondje uit tot zondagochtend heeft verlengd. 's Middag is er ook vaak live muziek in de veilinghal.
3. Ontbijten bij het Alsterpavillon Ontbijten met uitzicht op de Binnen Alster. Het kan in het Alsteravillion. Dit paviljoen werd in 1799 geopend en is nog altijd een echte trekpleister in de stad. 's Ochtends spreken families en vrienden hier af om te ontbijten. Niet vreemd, want voor zo'n €7 kun je gebruikmaken van het enorme ontbijtbuffet. 's Zomers zit je nergens beter dan buiten op het terras waar je een prachtig uitzicht hebt over het water en de statige Jugendstil gebouwen aan de rand van de Altstadt.
4. Krameramtsstuben Hamburg is ongekend hip. Overal vind je fonkelnieuwe restaurants waar jonge enthousiaste chefs de meest bijzondere gerechten op strak gedekte tafels toveren. Maar als je een stedentrip Hamburg maakt, mag een bezoek aan de Krameramtsstuben niet ontbreken. Dit restaurant ligt in de schaduw van de bekendste kerk van Hamburg, de St Michaeliskerk die buurtbewoners het koosnaampje 'Der Michel hebben gegeven. Aan het einde van een smal steegje dat tussen de schattige vakwerkhuizen kronkelt, vind je het restaurant waar je eerlijk en heerlijk Duits kan eten, maar wel met Hamburgse inslag, dus veel visspecialiteiten op de kaart.
Image may be NSFW. Clik here to view.
5. Wandelen in het groen Hamburg mag dan bekend staan als drukke havenstad, de stad is ook omgeven door water en groen waar je je hele middagen kunt bezighouden. Zo kun je een wandeling van zo'n 3 kilometer maken om de Buiten Alster, het grote binnenmeer van Hamburg. In de zomer wemelt het van de terrasjes langs de oevers en je kunt er dan ook een bootje huren en urenlang op het water dobberen. Aan de rand van het centrum van Hamburg vind je het grote stadspark Planten und Blomen. 's Zomers worden hier onder andere lichtshows georganiseerd, maar een bezoekje is sowieso de moeite waard. De Japanse tuin en botanische tuin zijn prachtig.
Hamburg: hoe kom je er?
Vergelijk trein, vliegtuig, auto en bus Je kunt op verschillende manieren naar Hamburg, bijvoorbeeld met de trein of het vliegtuig. Ga je bijvoorbeeld met de trein vanuit Utrecht naar Hamburg, dan moet je twee keer overstappen en ben je zo'n 5 à 6 uur onderweg. Een retourtje kost dan ongeveer €80. Met het vliegtuig ben je, inclusief vervoer van het naar het vliegveld, zo'n 4,5 uur kwijt en een retourtje kost je €106 met KLM. Pak je de auto? Dan ben je ook 4,5 uur onderweg en dan ben je bijna €100 aan benzine kwijt.
Wil je op een overzichtelijke manier controleren welke manier van vervoer het voordeligst en snelst is vanuit jouw woonplaats? GoEuro zet per bestemming verschillende vervoersopties op een rijtje: auto, bus, trein en vliegtuig. Alle luchtvaartmaatschappijen, treinreis- en busaanbieders worden meegenomen in de vergelijking. En om het plaatje helemaal compleet te maken, worden ook de kosten en reistijd berekend als je met de auto zou rijden.
In het geval van Hamburg zou je, als je lekker op je gemakje wilt reizen en snel op plaats van bestemming wilt zijn, het beste met het vliegtuig kunnen gaan. Wil je liever wat voordeliger uit zijn en heb je wat meer tijd om te reizen, dan is de trein een goede optie.
De informatie over reistijd & prijzen is afkomstig van GoEuro, alle informatie over Hamburg is van Mooistestedentrips.nl