Quantcast
Channel: Het laatste nieuws over de leukste stedentrips
Viewing all 303 articles
Browse latest View live

Book review: Londen in stijl

$
0
0

Book review: Londen in stijl

'Als ik mijn perfecte dag in Londen kon samenstellen, zou ik ontbijten bij Granger & Co, de drukte van de Portobello Market mijden en naar Golborne Road gaan, lunchen bij Pizza East en een wandeling maken over Columbia Road', vertelt Saska Graville. De Londense Graville neemt je in Londen in stijl mee naar de adresjes waar de locals vintage jurkjes kopen, de pubs waar je nog echt lekker pubfood kunt krijgen en waar je echt bijzonder kunt logeren in Londen.

Londen in stijl

Ben je op zoek naar een stedengids Londen waar werkelijk geen enkel toeristisch adresje in te vinden is? Dan is Londen in stijl het boek om in je tas te stoppen tijdens een stedentrip Londen. Niet alleen kun je per Londense wijk de leukste plekken ontdekken om te winkelen, eten en slapen, maar ook geven 18 Londense locals hun inside tips.

Ontdek de wijken van Londen

Londen is enorm groot en de Londenaren zelf houden soms ook niet meer bij welke wijk helemaal hip is op het moment. Maar maak je geen zorgen: er zijn zo veel leuke, hippe wijken in Londen waar je geweldige verborgen eetadresjes, knusse B&B's en bijzondere boetieks kunt vinden. Eigenlijk is het gewoon het leukst om Londen meerdere keren te bezoeken en telkens een nieuwe wijk te ontdekken. In Londen in stijl vind je tips per wijk. Niet alleen de bekendere wijken, zoals Notting Hill, Soho en Marylebone komen aan bod. Je vindt ook de leukste adresjes in upcoming wijken zoals Shoreditch, Clerkenwell en Dalston. Zo koop je geweldige vintage kleding en accessoires bij Blitz London in Shoreditch en kun je heerlijk koffieleuten en lunchen bij J+A Café in een oude diamantslijperij in het pittoreske Clerkenwell.

Londen in stijl

Londen in stijl

Verborgen markten van Londen

De leukste markten van Londen zijn niet altijd de meest rustige. Veel toeristen vinden het leuk om, zeker op zondag, de verschillende markten van Londen af te struinen. Graville zet een hoop markten op een rijtje die nog niet door veel toeristen zijn ontdekt. Op zaterdag kun je bijvoorbeeld terecht op de Broadway Market waar je biologisch eten kunt kopen, maar ook bijzonder design en oude kinderboeken in goede staat. Ook kun je, nadat je de wat toeristische Portobello Road Market heb bezocht, doorlopen naar Golborne Road, waat je bijzonder antiek kunt kopen en samen met de locals langs verschillende kraampjes schuifelt.

Londen in stijl

Tips van Londense locals

De beste tips krijg je altijd van locals en Graville laat in Londen in stijl bijna 20 Londense locals aan het woord die je kennis laten maken met hun favoriete adressen. Zo vertelt eigenaresse van gebakswinkeltje Violet dat ze graag vintage schorten en sjaals koopt bij Egg en het liefst ontspant in Epping Forest. Restauranteur Russell Norman, onder andere eigenaar van Polpo in Soho en Covent Garden, koopt zelf graag bij delicatessewinkel I Camisa en gaat het liefst eten bij Roka in Fitzrovia.

Knusse B&B's in Londen

Een leuk hotel vinden in Londen is nog niet zo gemakkelijk. Gelukkig zijn er tegenwoordig een aantal budget design hotels waar je voor weinig geld leuk kunt overnachten in Londen. Graville gooit het over een andere boeg en gaat juist om zoek naar kleine B&B's en hotels in Londen met soms maar enkele kamers. Echte pareltjes waar je helemaal in de watten wordt gelegd. Enkele van deze bijzondere hotels en B&B's zijn Dean Street Townhouse, The Zetter, Town Hall Hotel en Rough Luxe.

Londen in stijl

Londen in stijl van Sasja Graville (Kosmos Uitgeverij, ISBN 9789021554044) is te koop voor €19,95 (geen verzendkosten).

Bekijk ook:

{tag}link rel=”canonical” href=”http://www.mooistestedentrips.nl/nieuws/boek-review-londen-in-stijl”{/tag}


Essaouira: light versie van Marokko

$
0
0

Essaouira: light versie van Marokko

Maak je een stedentrip Marrakech, maar wil je eigenlijk nog wel wat meer van Marokko zien? Pak dan de bus naar Essaouira. Dit kustplaatsje lijkt wel uit een Frans plaatjesboek te zijn weggelopen met vestingswallen en uitkijktorens, een drukke haven met prachtige blauwe bootjes, een bedrijvige vismarkt en knus stadscentrum.

Essaouira Marokko

 

Maar nog belangrijker: Essaouira is relaxt. Je kunt op je gemakje door de oude stad wandelen en de kunstzinnige winkeltjes bekijken, een kookworkshop volgen of naar het strand gaan. Door de stevige wind, kiezen échte zonliefhebbers voor het kunstmatige en warmere Agadir, en daardoor zijn de stranden van Essaouira, omgeven door een paar prettige strandtenten, juist heel fijn om even te relaxen. 

Bezienswaardigheden Essaouira

Medina
De 300 jaar oude Medina van Essaouira staat sinds een paar jaar op de UNESCO werelderfgoedlijst. In deze medina worden je zintuigen niet overweldigd, maar juist eens heerlijk met rust gelaten. De smalle, kronkelige straatjes zijn omzoomd met witte huisjes met prachtige bewerkt houten deuren, kleurrijke winkels en kleine markten. Een heerlijke plek om doorheen te wandelen. De weg zul je niet gauw kwijtraken: er is altijd wel een minaret, pleintje of poort die je weer doet beseffen waar je bent.

Skala de ville
Aan de rand van de medina vind je de vestingswallen die de stad eeuwen geleden tegen indringers moest beschermen. Je kunt de muren gratis beklimmen en genieten van het uitzicht over de zee en de oude stad.

Skala du Port
Aan de rand van de haven is nog een stuk vestingswal te vinden. De entree is slechts een paar Dirham. Vanaf de ene kant van het fort heb je uitzicht over de bedrijvige haven en Île de Mogador en vanaf de andere kant heb je een prachtig uitzicht over de Medina. 

Haven
Je kunt de haven bijna niet missen als je Essaouira bezoekt, je wordt er als het ware naartoe gezogen. Vooral de tientallen blauwe visserbootjes die voor de kade dobberen vragen om gefotografeerd te worden. Maak een wandeling langs de haven en bekijk hoe de vangst van de dag wordt binnen gebracht, netten worden geboet en kleine vissersboten helemaal met de hand worden gemaakt. Wil je meteen een vers visje proeven? Dat is helemaal geen probleem. Net buiten de haven, aan de rand van Place Moussay Hassan staat tientallen picknicktafels en vind je diverse eettentjes. Wij gewoon iets lekkers aan en het wordt terplekke voor je klaargemaakt. Leuker eten tussen de locals kan bijna niet.

Sidi Mohammed ben Abdallah Museum
Een klein museum, in een mooi opgeknapte Riad. Aan de hand van een kleine collectie sieraden, wapens, kostuums, muziekinstrumenten en tapijten leer je meer over de geschiedenis van Essaouira en omgeving. Daarnaast wordt uitgelegd wat de symbolen en kleuren betekenen die je op de handgemaakte kunststukken in diverse plaatselijke winkels terug ziet komen.

Bezienswaardigheden Essaouira

Strand Essaouira

Essaouira heeft een groot en uitgestrekt zandtrand. Door de altijd sterke wind is het strand leuk om overheen te wandelen, maar minder geschikt om uitgebreid te zonnebaden. Tijdens je wandeling over het strand zie je echter genoeg: er wordt altijd enthousiast op het strand gevoetbald en windsurfers en kiesurfers vinden de stevige wind en flinke golven juist geweldig. Loop je helemaal naar het zuiden dan kom je bij Borj el-Berod een oude vesting die helemaal bedekt is door zand.

Heb je zin om te zeilen of surfen in Essaouira dan kun je terecht bij Ocean Vagabond voor surfspullen en -lessen, bij Essaouira Sailing Tour kun je mee met zeiltochten van één of twee uur. Op het strand word je regelmatig aangesproken met de vraag of je wilt kameelrijden, maar dit is misschien niet de beste plek om dit te doen tijdens je vakantie in Marokko, omdat de kamelen over het algemeen niet heel netjes worde behandeld door hun eigenaren. 

Eten en drinken Essaouira

Heb je het wel een beetje gezien met al het lamsvlees dat je in Marokko te eten krijgt? Dan is een bezoek aan Essaouira een goed idee. Dit is één van de weinige plaatsen in Marokko waar je naar hartelust vis kunt eten. Zo worden de traditionele tajines hier gemaakt met vis, meestal zelfs de vangst van de dag. 

Taros
Dit geweldige restaurant mag je echt niet missen in Essaouira, al was het alleen maar om he dakterras. Nergens kun je zo goed genieten van een glaasje wijn en de zonsondergang als bij Taros. ook het eten is dik in orde en in het weekend kun je hier ook genieten van live muziek.

Al Baraka
Deze Riad is de perfecte plek om uitgebreid van lunch of diner te genieten. Het is goed toeven op de binnenplaats, terwijl je naar het bandje luistert dat bij elke avond paraat is.

Les Alizés
Visliefhebbers kunnen hun hart ophalen in dit geweldige restaurant. Probeer de specialiteiten van het huis: couscous met vis of tajine met sardineballetjes.

Café d'Horloge
Schattig café, gelegen in de schaduw van de klokkentoren. Een leuk terrasje waar je uit de wind zit en fijn thee en koffie kunt drinken. Ook een prettige plek om te ontbijten.

Wat te doen en zien in Essaouira

Dagtrips Essaouira

Arganolie: Coóperative Amal
Arganolie is populairder dan ooit. In de streek tussen Marrakech en Essaoira wordt de meest arganolie geperst. Langs de weg vind je vaak allerhande winkeltjes en stalletjes. Maar wil je echt zeker weten dat je 'the real stuff' mee naar huis neemt, dan kun je beter een zogeheten 'coóperative' bezoeken. Hier vindt het hele proces van A tot Z plaats en verdient iedereen die bij het coóperative werkt ook daadwerkelijk iets van de verkoop van de arganolieproducten, zoals zeep, olie en shampoo. 

7 kilometer ten zuiden van Essaouira ligt Coóperative Amal, waar één van de beste arganolie uit de hele streek wordt geperst. Hier kun je mee met rondleidingen en kun je zien hoe het proces in zijn werk gaat. Vergeet niet om een leuk souvenir uit te kiezen in het winkeltje.

Hotels en riads in Essaouira 

Casa Lila
Een geweldige Riad middenin de medina, gerund door een zeer vriendelijk Frans echtpaar. Zeer persoonlijk advies over restaurants en galleriën, waardoor je echt op bijzondere plekken komt. De kamers zijn ruim en comfortabel.

Lalla Mira
Ecohotel op 10 minuten wandelen van de oude stad. De kamers zijn eenvoudig, maar het restaurant en de hammam zijn geweldig.

Dar Al Bahar
Vanaf het dakterras van deze riad heb je een prachtig uitzicht over de oude vesting. De kamers zijn licht en comfortabel en in de hele riad kun je kunst gemaakt door plaatselijke kunstenaars bewonderen. 

Hoe kom je in Essaouira?

Met de bus van Marrakech naar Essaouira
Vanuit Marrakech kun je meerdere malen per dag met de bus naar Essaouira, de rit duurt zo'n 2,5 uur. Je kunt kaartjes kopen via Suptratours. Met dezelfde maatschappij rijd je ook van Agadir naar Essaoura. Je kunt een stedentrip Marrakech dus heel gemakkelijk combineren met een bezoek aan Essaouira, een dagtrip is mssichien wat krapjes, maar een stedentrip Marrakech en 2 dagen Essaouira geven je al een wat uitgebreider beeld van Marokko. Wil je je reis liever laten oraniseren, dan kun je bijvoorbeeld bij Marokkoonline.nl terecht.

Bekijk ook:

{tag}link rel=”canonical” href=”http://www.mooistestedentrips.nl/nieuws/essaouira-light-versie-van-marokko”{/tag}

De kleuren van Soweto

$
0
0

De kleuren van Soweto

Soweto is misschien wel de meest kleurrijke township van Zuid-Afrika. Het is in ieder geval de township met de grootste historische waarde. Vrijheidsstrijders van het ANC, zoals Nelson Mandela, noemden Soweto hun thuis, in 1976 braken hier de grote historische studentenrellen uit en na de afschaffing van de Apartheid riep aartsbisschop Desmond Tutu vanuit Soweto op tot vrede en verzoening. Een bezoek aan Soweto zou dan ook zo maar het hoogtepunt van je verblijf in Johannesburg kunnen zijn.

Soweto ontdekken

Door Soweto een township te noemen, doe je het meteen een beetje tekort. Soweto mag namelijk met recht 'een stad in een stad' heten. Soweto is een afkorting van 'South Western Townships' en een verzameling van maar liefst 41 wijken en buurten. Er wonen zo'n 5 miljoen mensen. En zoals het in andere grote steden ook gaat, heb je in Soweto arme en rijkere wijken. Maar het bijzondere is dat deze wijken in Soweto gebroederlijk naast elkaar gelegen zijn, soms slechts gescheiden door een enkele straat of een paar stoplichten. Het maakt van Soweto in ieder geval een bonte gemeenschap, met een erg bijzondere plek in de nog jonge Zuid-Afrikaanse geschiedenis, die de moeite van het ontdekken meer dan waard is.

Levensgrote graffiti-kunstwerken

Een goed punt om je ontdekkingstocht door Soweto te beginnen is Diepkloof, een kleurrijke buurt, waar huizen met flinke oprijlanen en keurig onderhouden gazonnetjes soms slechts enkele stappen zijn verwijderd van straten vol golfplaten huisjes en 'RPD-projecten', waar steeds meer bontgekleurde, door de regering gefinacierde, woningen de kop opsteken. Het ziekenhuis, dat plaats biedt aan zo'n 3000 bedden, en de Soweto Campus van de Universiteit van Johannesburg zijn de trots van de buurt. Sta je met je rug naar de universiteitsgebouwen, dan heb je een prachtig uitzicht over de 'Orlando Towers'. Deze twee oude energieturbines zijn het belangrijkste herkenningspunt van de wijk. Tot 2002 waren de twee turbines nog grauw en grijs, maar nu worden ze opgesierd door levensgrote graffiti-kunstwerken. Op de rechtertoren kun je onder andere Nelson Mandela, zangeres Yvonne Chaka en het voetbalstadion ontdekken.

Orlando Towers Soweto

Diepkloof Soweto

De gezichten van Kliptown

Kliptown is de plek waar je het idee hebt die ziel van Soweto te raken. Op Freedom Square stelden dissidenten, waaronder Nelson Mandela, in 1955 de 'Freedom Charter' op, waarin werd gepleit voor gelijkheid en vrijheid van alle inwoners van Zuid-Afrika. Bij het verschijning werden de opstellers ervan gearresteerd op verdenking van hoogverraad. Inmiddels maakt de 'Freedom Charter', zoals deze meer dan een halve eeuw geleden werd opgesteld, deel uit van de Zuid-Afrikaanse grondwet. Even verderop, net over het spoor, kun je een bezoekje brengen aan de shanti-towns. Laat je rondleiden door een local en leer het ware gezicht kennen van het, op eerste gezicht, zo 'armoedige' township zonder elektriciteit en stromend water. De bewoners zijn onnavolgbaar vriendelijk, willen je leren kennen en knopen maar al te graag een praatje met je aan. Soms vragen ze je de oren van het hoofd, dus aarzel niet om hetzelfde te doen.

Kliptown Soweto

Kliptown Soweto

Kliptown Soweto

Toneel van strijd en verzet

Maar Soweto is ook een plek die staat voor verzet, was het bruisende hart van de strijd tegen Apartheid en draagt daar nog altijd de sporen van. Zo was de wijk in 1976 het toneel van tienduizenden studenten die in 1976 in opstand kwamen, nadat vanuit de regering werd besloten dat op scholen alleen nog zou worden les gegeven in het Afrikaans. Hoewel de studenten een vreedzaam protest voerden, schoot de politie met scherp en er vielen honderden gewonden en doden. Een van de jongste demonstranten die het leven liet, was de 13-jarige Hector Pieterson en in het gelijknamige museum en bij het nabij gelegen monument kom je alles te weten over de oproer. Een stille, maar bijzondere, getuige van het verzet in Soweto is de Regina Mundi kerk. Hier vluchtten de studenten naartoe om aan de politie te ontkomen. De kogelgaten in het plafond herinneren nog aan die periode. Na afschaffing van de Apartheid riep Desmond Tutu in deze kerk op tot verzoening. Bovenin kun je nog een interessante fototentoonstelling over de roerige geschiedenis van de kerk bekijken.

De 2 Nobelprijswinnaars van Vilakazi Street

Vilakazi Street, in de wijk Orlando, is de meest bekende straat van Soweto, misschien wel van heel Zuid-Afrika. Niet vreemd ook, want het is de enige straat ter wereld waar ooit 2 Nobelprijswinnaars woonden: Nelson Mandela en Desmond Tutu. Het huis van Nelson Mandela is sinds enkele jaren een museum dat bezoekers uit de hele wereld trekt. In het huis zie je een verzameling familiefoto's van Nelson Mandela en krijg je een goed beeld van de bijzondere geschiedenis van de straat. Vilakazi Street is nu vooral een kleurrijke straat vol bijzondere muurschilderingen vol beroemde uitspraken van verschillende vrijheidsstrijders. Neem vooral even de tijd om de straat een paar keer op en neer te lopen en alles in je op te nemen. Vilakazi Street is ook meteen een goed punt om even een hapje te eten.

Vilakazi Street Soweto

Soweto Orlando Towers

Soweto ontdekken

Wil je Soweto ontdekken en meer te weten komen over deze bijzondere township? Dan kun je mee met een locale gids. Een bezoek aan Soweto kun je ook heel goed combineren met een bezoek aan het Apartheidmuseum. Deze tour kun je bijvoorbeeld reserveren via MoAfrika Tours. De gids kent een heleboel locals en kan je allerlei interessante weetjes vertellen over Soweto en je in contact brengen met bijzondere buurtbewoners. Een andere leuke manier om Soweto te ontdekken is op de fiets: ga mee met een fietstocht van enkele uren, een halve of hele dag.

Eten en drinken in Soweto

  • Sakhumzi
    Vind een plekje aan één van de lange tafels en schep je bord boordevol Afrikaans lekkers, zoals boerewors, mealie pap, lamsstoof en gebraden kip. Sla vooral het toetjesbuffet niet over. Een goede plek om mensen te kijken!
  • Nambitha
    Een goede plek voor de lunch na een bezoek aan het Mandela House Museum. Er zijn veel plaatsen in de zon en er staan lekkere broodjes en tosti's op de kaart.
  • Wandies Place
    Hier eet je echt Afrikaans, zoals mogodu, ting, pap en umqushu. Maar je kunt ook gebruikmaken van het buffet en kiezen uit diverse soorten vlees en salades.

Bekijk ook:

{tag}link rel=”canonical” href=”http://www.mooistestedentrips.nl/nieuws/de-kleuren-van-soweto”{/tag}

10 onbekende bezienswaardigheden in Kopenhagen

$
0
0

10 onbekende bezienswaardigheden in Kopenhagen

Tips van local Caroline Boessenkool

'Hoe kan het toch dat Denemarken altijd zo hoog eindigt in al die gelukslijstjes?', vroeg journaliste en tekstschrijver Caroline Boessenkool zich af toen zij eind 2013 naar Kopenhagen verhuisde. Al fietsend ontdekt zij de Deense hoofdstad ('Want fietsen wordt hier héél serieus genomen!') en deelt zij haar 10 favoriete onbekende bezienswaardigheden in Kopenhagen. Dus huur een fiets, stap op en ontdek!

10 onbekende bezienswaardigheden in Kopenhagen

Geniet van de zon in de tuin van de Royal Library

'Als de zon schijnt heb je in Kopenhagen geen gebrek aan plekken waar je lekker kunt zonnen: het park, aan de meren of de haven. Er is niets leukers dan samen met wat vrienden gezellig picknicken in het gras. De meeste openbare plekken kunnen behoorlijk druk zijn bij warm weer, maar de tuin van de Royal Library is echt een pareltje. Dit is één van de stilste plekken van Kopenhagen.'   

Echt Deens lunchen bij Cafe Halvvejen

'Als je geïnteresseerd bent in de filosofie achter 'new nordic cuisine' (alles van het seizoen en lokaal geproduceerd), maar wil je niet de hoofdprijs betalen of lang wachten op een tafeltje bij restaurants als Noma, Kadeau of Relae? Ga dan uitgebreid lunchen bij Cafe Halvvejen. Hier at ik voor het eerst Deens smørrebrød, zoals smørrebrød bedoeld is. Met een glaasje snaps. En sindsdien ben ik er een enorme fan van. Halvvejen betekent 'halverwege' en het is dan ook de perfecte plek om halverwege, tussen het werk en thuis, even te stoppen voor een biertje. Het is een echt bruin, Deens café en iedereen komt er. Van studenten en toeristen tot journalisten en muzikanten.'

De drie zeemeerminnen

'Iedereen kent natuurlijk het kleine beeldje, naar het hartverscheurende verhaal van Hans Christiaan Andersen. Maar wat veel mensen niet weten is dat de bekendste zeemeermin van Kopenhagen nog 2 zusjes heeft. Na een kleine wandeling vanaf de bekende zeemeermin, noordwaarts de Langelinjekaj af, zie je een voluptueuze zeemeermin en als je verder loopt langs de boetieks voor de cruiseschepen en onder de weg naar de andere kant van de kade kunt, zie je de abstracte versie van de kleine zeemeermin.'

Fiets naar Dragør

'Het lieflijke havenplaatsje Dragør ligt 12 km ten zuiden van Kopenhagen en kent een rijke Nederlandse geschiedenis. Je ziet er nog veel Nederlands erfgoed, met straatnamen als Deventergade, dankzij de Nederlandse boeren die hier werden uitgenodigd om het land te komen bewerken en het hof van voedsel te voorzien. Op de terugweg fiets je door het weidse, uitgestrekte Amagerfælled terug naar de stad, en je bent zo een halve of hele dag onder de pannen met een fietstocht aan de randen van (zuid-oost) Kopenhagen.'

10 onbekende bezienswaardigheden in Kopenhagen

Trakteer jezelf op een flødebol

'Deze traktatie ziet eruit als een soort negerzoen, maar het is zo veel meer dan dat. De Denen eten er tientallen per jaar en als je jarig bent neem je ze mee naar je werk om je collega's erop te traketeren. De lekkerste flødebol die ik tot nu toe heb gegeten, kocht ik bij Lagkagehuset met caramel binnenin en hazelnoten bovenop. Als ik iets te vieren heb of juist als ik een beetje last heb van heimwee koop ik een flødebol voor mezelf en dan voel ik me meteen stukken beter.'

Drankjes in Nyhavn, maar dan aan de overkant

'De gemiddelde toerist die in Nyhavn strandt, is zo onder de indruk van de kleurrijke gebouwen en de mooie traditionele scheepjes dat hij blijft hangen in een van de cafés aan de dure kant van het water. Daar betaal je de hoofdprijs voor een biertje, al snel €7! De locals genieten ook graag van Nyhavn, maar pakken het net even anders aan. Ze halen bij de kiosk voor een paar kronen een aantal biertjes en vleien zich op de traptreden aan de overkant van Nyhavn neer. Zo genieten ze van het beste uitzicht en gniffelen ze stiekem om de toeristen die véél te veel voor hun drankjes betalen.' 

Ontdek Nørrebro

'Een wijk die niet echt als hotspot word erkend, wat ik totaal onterecht vind, is Nørrebro. Een gezellige, authentieke en kleurrijke Kopenhaagse wijk. Op een mooie dag is Dronning Louises Bro, de toegangsbrug naar deze wijk vanaf het centrum, bezaaid met mensen die een biertje drinken, muziek draaien op een mobiele muziekinstallatie op een bakfiets, of gewoon gezellig doen alsof ze in een park zitten. Ravnsborggade is bezwaaid met cafeetjes en boetiekjes. Iets verder door bij Sankt Hans Torv vind je nog meer cafés en terrassen. Blågårdsgade biedt alternatieve koffietentjes en winkeltjes. Verderop in Nørrebro kun je bovendien zonnebaden naast het graf van Kierkegaard. De begraafplaats staat erom bekend als park gebruikt te worden, en de liberale Kopenhageners verheugen zich in het feit dat je daar topless kunt zonnen naast het graf van de grootste schrijver en filosoof van Denemarken: Søren Kierkegaard.'

10 onbekende bezienswaardigheden in Kopenhagen

Borrelen op de rooftop bar van het Raddisson Blu

'Er zijn veel plekken om van een mooi uitzicht over Kopenhagen te genieten, maar de locals doen dit het liefst vanaf de rooftop bar van het Radisson Blu Royal. Het hotel is volledig ontworpen door de bekende Deense architect en meubelontwerper Arne Jacobsen, en dat zie je in alle details terug. Prachtig voor designliefhebbers. Terwijl je je drankje drinkt, heb je een fantastisch uitzicht op de het centrum, en op de 'buiten' kant van de stad, natuurlijk, want kijk naar het zuidoosten en je ziet Amager, de zee en Amagerfælled.'

Op naar zee: Kastrup søbad

'Fiets het centrum uit, richting zee. Fiets over het Amager Strandpark. Dit is een fantastisch mooi en rustig stadsstrand, met uitzicht op zweden. Na zo'n 3 kilometer fietsen door het strandpark kom je uit bij Kastrup søbad, een natuurzwembad, gebouwd van hout, midden in de zee. Het is al meerdere malen bekroond vanwege het bijzondere ontwerp. Bij de eerste zonnestralen die je er al dappere zwemmers, maar ook 's winters zie je nog weleens een stoere kerel naakt  een wak in het water induiken.'

Gratis concerten in Tivoli

'Oké, de meeste toeristen bezoeken Tivoli tijdens een stedentrip Kopenhagen. Maar wat de meeste toeristen niet weten is dat je 's zomers op vrijdagavond gratis concerten van bekende artiesten kunt bijwonen. Het enige dat je nodig hebt is een eerder toegangskaartje van Tivoli. Dus ben je op dat moment al in het park, dan kun je gewoon gratis naar een concert. Komende zomer zullen bijvooreeld Agnes Obel, Passenger en Thomas Dybdahl optreden.'

Caroline Boessenkool is 33 jaar, tekstschrijver en journalist, woont op het eiland Amager, ten zuiden van Kopenhagen. Op haar blog 'Klein Deens Geluk' observeert zij de 'Danish way of life', probeert ze te doorgronden wat de Denen tot zo'n gelukkig volk maakt en deelt ze de leukste tips over Kopenhagen en de rest van Denemarken.

Bekijk ook:

{tag}link rel=”canonical” href=”http://www.mooistestedentrips.nl/nieuws/10-onbekende-bezienswaardigheden-in-kopenhagen”{/tag}

De mooiste parken van Lissabon

$
0
0

De mooiste parken van Lissabon

Lissabon staat bekend om haar vele musea en pleinen, met het Rossio en de Praça dos Restauradores als hoogtepunt. Daarnaast is de hoofdstad van Portugal befaamd vanwege haar prachtige parken. Deze parken zijn in de lente en hete zomers dé relaxplek in de zon na een dag werken, maar de parken dienen vaak ook als openluchttheater en je kunt er genieten van vele bezienswaardigheden.

De mooiste parken van Lissabon

Heb je eenmaal een vliegticket naar Lissabon geboekt, dan mag een bezoekje aan één van deze parken niet ontbreken tijdens je stedentrip. 

Edward VII Park
De meest vooraanstaande park van Lissabon is de Edward VII Park, ofwel de Parque Eduardo VII. Het park is vernoemd naar de Britse koning, die in het begin van de twintigste eeuw de stad bezocht. Het park, dat in de zomermaanden tot half zes 's amiddags geopend is, is gratis te bezoeken en is bekend door het grote meer en de tropische broeikas Estufa Fria. Het park is gemakkelijk met de bus of metro te bereiken.

Jardim Botanico
Dit park is gemakkelijk te bezoeken, want het ligt midden in het centrum van Lissabon. Het staat bekend om de fraaie botanische tuinen. Op twee niveaus zijn hier uitheemse bloemen en planten aangelegd: in totaal bijna vier hectare! Het park, ten noorden van Bairro Alto, staat vol met jacarandas, geraniums en mammoetbomen. De entree van het park is indrukwekkend: bezoekers worden onthaalt met een gigantische Moreton Bay vijgenboom. In het park kun je ook het Wetenschaps- en Natuurhistorisch museum bezoeken, één van de meest interessante bezienswaardigheden van Lissabon.

Parque das Nações
Het vrijwel nieuwe Parque das Nações, ofwel Park der Naties, is gelegen in het oosten van Lissabon aan de voet van de rivier de Taag. Feitelijk heeft dit park zijn bestaan te danken aan de Lisbon World Exposition van 1998. Het park is namelijk geheel naar aanleiding van deze tentoonstelling gebouwd. Tegenwoordig is het gebied ook een zakencentrum en woongebied.

De mooiste parken van Lissabon

Jardim Tropical
Het Jardim Tropical is het perfecte park om je te ontspannen, gelegen in de prachtige wijk Belém. Opmerkelijk aan het park is dat elke boom voorzien is van naam en herkomst. Naast fraaie beeldhouwwerken, zijn hier hier meer dan vierhonderd tropische bomen te bezichtigen.

Jardim da Estrela
Als je wil genieten van exotische struiken, planten en bomen maar ook met een gerust hart de kinderen wilt laten spelen in een van de vele speeltuinen, is een bezoek aan de Jardim da Estrela een aanrader. In dit oudste park van Lissabon, gelegen bij Estrela Basiliek, kun je in de zomermaanden diverse concerten bijwonen.

{tag}link rel=”canonical” href=”http://www.mooistestedentrips.nl/nieuws/de-mooiste-parken-van-lissabon”{/tag}

Stedentrip Düsseldorf in 1 dag

$
0
0

Stedentrip Düsseldorf in 1 dag

Een stedentrip Düsseldorf? Wat dacht je van een dagje Düsseldorf. De Duitse stad ligt zo dichtbij de Nederlandse grens dat je gemakkelijk binnen een dag heen en weer kunt: vanaf Utrecht ben je er met de trein in minder dan twee uur. En in één dag Düsseldorf pak je het beste van de stad mee: de gezellige Altstadt, wandelen langs de Rijn, vooruitstrevende architectuur van Mediahafen, geweldige musea én winkelen in een hippe wijk. Bekijk alle tips.

Stedentrip Düsseldorf in 1 dag: tip

10:00 Op naar de Altstadt

Er is geen betere plek om je dagje Düsseldorf te beginnen dan de gezellige Altstadt. De kleine binnenstad van Düsseldorf staat vol zacht gekleurde vakwerkhuisjes en is beter bekend als ‘de langste bar ter wereld’, omdat de straten gevuld zijn met een aaneenschakeling van cafés en terrasjes. Bij goed weer kun je meteen even neerploffen op een terras aan de Bolkerstraße of op de Markt. Aanrader is Woyton. Bij deze koffieketen koop je volgens de locals de beste koffie van Düsseldorf en ook de taarten en bagels zijn niet te versmaden. 

Stedentrip Düsseldorf in 1 dag: Marktplatz

Stedentrip Düsseldorf in 1 dag: Marktplatz

Stedentrip Düsseldorf in 1 dag: Altstadt

Stedentrip Düsseldorf in 1 dag: Altstadt

Stedentrip Düsseldorf in 1 dag: wandelen langs de Rijn

Loop, nadat je nog even bij de Andreaskirche naar binnen bent gewandeld, naar K20 aan de Grabbeplatz. In deze afdeling van het museum Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen vind je een imposante verzameling van werken van de grote modernisten, zoals Chagall, Matisse, Picasso en Klee. Er zijn ook regelmatig exposities die je niet mag missen. Zo is er tot eind augustus nog werk te bewonderen van de tijdgenoten Kandinsky, Malewitsch en Mondriaan.

12:00 Grensverleggende architectuur aan Medienhafen

Wandel vervolgens van de oude stad, langs de Rijn over de promenade in zo’n 15 minuten naar het übermoderne Medienhafen. Je zou bijna denken dat je in een totaal andere stad bent beland. De ‘mediahaven’ wordt zo genoemd vanwege alle mediabedrijven die er een kantoor hebben en dankzij de innovatieve architectuur is het een lust voor het oog. Zo kun je genieten van drie ontwerpen van Frank Gehry, die ook het Güggenheimmuseum in Bilbao ontwierp. Maar ook aan de overkant vind je bijzondere nieuwe en oude bouwwerken: een vervallen opslagloods werd gerenoveerd en voorzien van de kleurrijke  ‘Flossis’ figuurtjes van kunstenares Rosalie.

Bovendien huizen in Medienhafen diverse toprestaurants. Handig als je inmiddels trek hebt gekregen. Je kunt, geheel in stijl van de wijk, aanschuiven bij steakrestaurant Gehry’s. Vegetariërs zitten waarschijnlijk net iets comfortabeler bij Sattgrün even verderop, waar de pasta’s het uitproberen waard zijn.

Stedentrip Düsseldorf in 1 dag: Medienhafen

Stedentrip Düsseldorf in 1 dag: Medienhafen
Stedentrip Düsseldorf in 1 dag: Medienhafen

Stedentrip Düsseldorf in 1 dag: Medienhafen
Stedentrip Düsseldorf in 1 dag: Medienhafen

13:30 Winkelen en borrelen in Bilk

Maar je kunt, als je maag het toestaat, ook nog even volhouden en neerstrijken in van de leukste wijken van Düsseldorf: Bilk. In deze bruisende studentenwijk wemelt het van de kleine boetieks, bijzondere designwinkels, übergezellige kroegen en leuke restaurants. Je zit er gegarandeerd alleen tussen buurtbewoners. Hart van de wijk is de Lorettostraße en hier kun je bij bijvoorbeeld Bernstein & Inbar neerploffen om te lunchen. Bestel de salade van de dag of één van de geweldige quiches. En als je niet kunt kiezen, kun je altijd nog iets extra’s mee naar huis nemen, want Bernstein & Inbar is tevens delicatessenwinkel.

Stedentrip Düsseldorf in 1 dag: trendy shoppen Unterbilk

Stedentrip Düsseldorf in 1 dag: trendy shoppen Unterbilk

Düsseldorf staat bekend als shoppingstad en dat is onmogelijk te ontkennen. In de beroemde Königsallee vind je de flagstores van de grote designers en in de zijstraten zitten grote vestigingen van bekende merkketens. Rond de Königallee vind je ook bekende warenhuizen, zoals Galeria Kaufhof en Stilwerk. Wil je echter wat bijzonders, dan is Unterbilk een leuke wijk om je middag winkelend te verpozen. In de Lorettostraße vind je gegarandeerd een nieuwe outfit in één van de vele kleine boetieks of kun je uitgebreid foodshoppen in één van de vele delicatessenwinkels.

Voor vintage moet je in de Bilker Allee zijn. Bij Jacke wie Hose vind je een prachtige collectie jurkjes en rokjes, herencolberts en leren tassen. Frauenzimmer, schuin er tegenover, is beduidend uitbundiger, alsof je op een groot retrofeest terecht gekomen bent. De kleurrijke kleding, van vaak bekende merken, is van erg goede kwaliteit en je wordt er vriendelijk geholpen. Voor bijzonder design ga je naar de Bürgerstraße. Bij Schöne Sachen zijn accessoires van jonge ontwerpers te koop, waaronder veel leuke hebbedingetjes van upcycelde materialen. 

Stedentrip Düsseldorf in 1 dag: vintage shoppen Unterbilk

Stedentrip Düsseldorf in 1 dag: vintage shoppen Unterbilk

Bij de buren van Schöne Sachen, het huiskamerrestaurant Petit Rouge, is het aan het einde van de middag goed toeven met een wijntje: in de zon op de groene stoeltjes voor de deur of binnen op de zachte banken. Ook Schwesterherz aan de Bilker Allee is een goede plek voor een biertje: het zit er altijd vol buurtbewoners die er van de goedkope drankjes en live muziek komen genieten.

16:00 Filmmuseum

Aan het einde van de middag zijn de meeste musea van Düsseldorf gratis te bezoeken. Als je je kunt losrukken van het gezellige terrasje waar je bent neergestreken, zou je vanuit Bilk via de Berger Allee en Citadellstraße terug kunnen wandelen richting de Altstadt en het Filmmuseum met een bezoek kunnen vereren. Niet alleen leer je hier meer over de geschiedenis van de film, maar ook over de impact die het bewegende beeld op het dagelijks leven had. Daarnaast kun je regelmatig naar een stomme film kijken mét live muziek erbij.

Stedentrip Düsseldorf in 1 dag: Filmmuseum

17:00 Nog één drankje dan

Voor het weer tijd is om naar huis te gaan, is er absoluut nog genoeg tijd voor één drankje, bijvoorbeeld vlakbij het Filmmuseum bij Bistro Zicke, waar je ook voor een prikkie kunt eten, of in één van de bierbrouwerijen aan ‘de langste bar ter wereld’ in de Altstadt. Sluit je dag Düsseldorf bijvoorbeeld af bij Brauerei Kürzer of Brauerei Zum Schlüssel en probeer één van de plaatselijk gebouwen biertjes.

Eén dag Düsseldorf: hoe doe je dat?

  • Het is het gemakkelijkst om met de trein naar Düsseldorf te gaan. Vanuit Nederland ben je zo in de Duitse stad. Vanuit Utrecht sta je bijvoorbeeld al binnen 2 uur in het centrum van de stad. Voor €19 boek je al een tweedeklasticket naar Düsseldorf op de website van NSHispeed. Voor enkele tientjes meer reis je al eersteklas. Dit kan erg handig zijn als je bijvoorbeeld met je laptop, tablet of mobiele telefoon wilt reizen. Je hebt namelijk je eigen stroomvoorziening. Bovendien heb je lekker veel beenruimte en hoef je niet op te staan om een kop koffie of thee en wat lekkers te kopen: er komt gewoon iemand langs!
  • Wil je de hele dag genieten in Düsseldorf? Er rijdt 7 keer per dag een trein naar Düsseldorf en vice versa. Pak ’s ochends de eerste trein naar Düsseldorf, dan ben je om ongeveer half 10 op het centraal station van Düsseldorf en kan je dagje uit beginnen.
  • Geen zin om de hele dag te lopen? Op het station van Düsseldorf kun je bij de Tourist Info de Düsseldorf Card kopen. Deze heb je al voor €9 en met de Düsseldorf Card kun je de hele dag gebruikmaken van het openbaar vervoer, heb je gratis toegang tot de meeste musea en krijg je korting bij veel bezienswaardigheden, restaurants en cafés.

{tag}link rel=”canonical” href=”http://www.mooistestedentrips.nl/nieuws/stedentrip-dusseldorf-in-een-dag”{/tag}

Een dag aan het strand in Durban

$
0
0

Een dag aan het strand in Durban

Heb je het centrum van Durban ontdekt, The Big 5 gespot in Hluhluwe-Imfolozipark en gewandeld in Drakensberg? Dan is het tijd voor een dagje bijkomen aan het strand in Durban. Je kunt natuurlijk de hele dag op een ligbedje liggen met een boekje in je hand. Maar langs de 5 kilometer lange boulevard is zo veel te beleven, dat een dagje strand in Durban ook best een avontuur kan zijn.

Dagje strand in Durban, Zuid-Afrika

Durban werd in het verleden nog weleens overgeslagen tijdens een reis Zuid-Afrika, of alleen als 'hub' gebruikt om snel door te reizen richting het Krugerpark. Onterecht! Sinds het wereldkampioenschap voetbal van 2010 heeft Durban een metamorphose ondergaan en dit is vooral aan het waterfront heel goed te merken. The Golden Mile, zoals de boulevard langs het strand ook wel wordt genoemd, is eigenlijk zo'n 5 kilometer lang en hier gebeurt werkelijk vanalles. Er zijn allerlei activiteiten en een leuke bar of restaurant is nooit ver weg.

De mooiste hammams in Marrakech

$
0
0

De mooiste hammams in Marrakech

Een bezoek aan de hammam mag niet ontbreken tijdens een stedentrip Marrakech. Na een behandeling in één van deze traditionele badhuizen voel je je helemaal als herboren. Je kunt naar een échte hammam, waar de locals ook komen, en je voor een prikkie laten schoon schrobben. Maar het is leuker om een iets luxere hammam te bezoeken en je lekker te laten verwennen. Want ook deze luxe hammams zijn eigenlijk helemaal niet zo duur. Voor zo'n €40 heb je een uitgebreide behandeling, een manicure- en pedicurebehandeling. Dit zijn de mooiste hammams in Marrakech.

Le bain bleu Marrakech

Naar de hammam: wat kun je verwachten?

Tijdens een bezoek aan de hammam wordt je huid eens even goed onderhanden genomen om vervolgens helemaal verwend te worden.

  • Stomen
    Bij binnenkomst in de hammam, ga je eerst naar het stoombad. Tijdens het stomen, kun je met een kommetje water over jezelf gieten, zodat je niet oververhit raakt. Maak ook je haar en nek goed nat. Vergeet, voordat je naar de hammam gaat niet om je make-up af te halen. 
  • Gommage
    Bij elke hammam krijg je een scrubhandschoentje. Nadat je warm gestoomd bent, word je ingesmeerd met zwarte zeep die exfoliërend werkt en vervolgens krijg je een flinke scrubbeurt. Niet schrikken, die kan er nogal hard aan toe gaan. Maar daarna heb je ook geen enkele dode huidcel meer op je lijf! Na de gommage wordt ook je haar gewassen, mits je dat wilt.
  • Afspoelen
    Spoel je even goed af, zodat er geen zeepresten meer op je lijf zitten.
  • Massage
    Niets is zo lekker als een massage met heerlijke geurende arganolie. Bij een goede hammam laat het personeel je altijd eerst zeep, shampoo en massageolie ruiken en voelen, voordat ze het opbrengen. Heb je een gevoelige huid of wil je een bepaalde behandeling overslaan, dan kun je dat gewoon aangeven. 
  • Nog even bijkomen
    Na je massage ben je helemaal loom en ontspannend. Bovendien is je huid heerlijk glad! Wikkel je in een grote handdoek of een badjas en kom nog even bij met een tijdschrift en een kopje muntthee.
  • Extra behandelingen
    Naast de standaard behandelingen, zoals de gommage en het wassen van je haar, kun je in veel hammams ook extra behandelingen bij boeken, zoals een manicure, pedicure, schoonheidsbehandeling van je gezicht, henna-behandeling, gezichtsmasker of body-wrapping.

Hotspot in Johannesburg: Maboneng Precinct

$
0
0

Hotspot in Johannesburg: Maboneng Precinct

Wie op zoek is naar een trendy wijk in Johannesburg gaat al snel naar Braamfontein, Melville of Sandton en laat Downtown links liggen. Onterecht! Want Sinds kort is het Maboneng Precinct, aan de oostkant van het centrum van Johannesburg, de hotspot van de stad. Het Maboneng Precinct is in ranzend tempo het creatieve centrum van Johannesburg aan het worden: jonge kunsternaars huren hier graag een atelier en organiseren er om de haverklap tentoonstellingen, er is een keur aan goede restaurants, bruisende bars en winkels van jonge ontwerpers.

Hotspot in Johannesburg: Maboneng Precinct

Jarenlang was Maboneng, dat in Sotho 'Place of LIght' betekent, net als de rest van downtown Johannesburg, een no-go area. Na de afschaffing van de Apartheid werd de binnenstad overspoeld door criminaliteit. En het uiterlijk van verwaarloosde bakstenen opslagloodsen en betonnen flats hielp nu ook niet bepaald mee. Ontwikkelaar Jonathan Liebmann werd dan ook enigszins vreemd aangekeken toen hij in 2008 een aantal pakhuizen kocht en deze samen met architect Enrico Daffonchio omtoverde tot de culturele broedplaats die nu Arts on Main is. 

En daarna was het hek van de dam. Vergelijkbaar met andere ooit grimmige wijken, zoals Friedrichshain in Berlijn, Williamsburg in Brooklyn en 't Eilandje in Antwerpen, ontwikkelt Maboneng zich langzamerhand tot een pleisterplaats voor jonge ondernemers, grensverleggende ontwerpers en gezellife cafés. Maboneng heeft nog steeds zijn ruige, historische uiterlijk, maar wordt tegenwoordig opgesierd met gezellige koffiebars, kleurrijke muurschilderingen, streetart, culturele centra, galleries en eetcafés. Oude, verwaarloosde panden worden nog dagelijks opgekocht, opgeknapt en verhuurd of verkocht. Maar op één voorwaarde: er worden geen bewoners uitgezet. Dit principe maakt niet alleen dat hipsters en trendzoekers de wijk tegenwoordig op hun duimpje vinden, maar dat oorspronkelijke inwoners het project met open armen verwelkomen. 

Fietsen in Utrecht: langs de forten

$
0
0

Fietsen in Utrecht: langs de forten

Met gratis fietsroute

Ga je een dagje of weekend naar Utrecht? En heb je het centrum wel zo'n beetje verkend? Huur dan een fiets en ontdek de schitterende omgeving van Utrecht. Zo ben je, op nog geen 10 minuten fietsen van het centrum, ineens middenin de natuur en fiets je tussen de slootjes, natuurparken en oude forten. Download de gratis fietsroute en ontdek de schitterende natuur rond de verschillende forten in rond Utrecht.

Fietsen in Utrecht: langs de forten

Het gebied van Pampus tot de Biesbos ligt ermee bezaaid: de verdedegingswerken langs de Hollandse Waterlinie. Eeuwenlang groeven legers zich hier in en lieten de linie onder water lopen in geval van dreiging. De meeste bunkers en forten werden in de Tweede Wereldoorlog voor het laatst gebruikt door de Duitsers en sindsdien lagen ze er maar een beetje verlaten bij, waardoor het kraamkamers werden voor vossen, knaagdieren, uilen en vleermuizen. De grootste concentratie verdedegingswerken ligt rond Utrecht en juist hier krijgen steeds meer forten een nieuwe functie, bijvoorbeeld die van B&B of restaurant. Tijd voor een ontdekking van de forten op de fiets.

New York: Williamsburg voor foodies

$
0
0

‘De foodie-hemel bestaat en ligt in Brooklyn’

Food-blogger Susan Aretz deelt dé foodie hotspots van Williamsburg, New York

Oprichtster van Smulpaapje.nl Susan Aretz doet niets liever dan nieuwe gerechten, restaurants en eetwinkels ontdekken als zij een stedentrip maakt. Toen zij onlangs New York bezocht, at zij zich een weg door Williamsburg, dé up and coming wijk in Brooklyn. Zij deelt haar ontdekkingen op Mooistestedentrips.nl. 

Williamsburg voor foodies

Williamsburg voor foodies

Food Truck Festival: Trek in Utrecht

$
0
0

Trek in Utrecht: de heerlijkste hapjes op wielen

Koffiespecialiteiten bestellen bij een kevertje, culinaire croquetten bij een Pipo-wagen en ijsjes uit een VW-busje. Tijdens Food Truck Festival 'Trek' in Utrecht wordt park het Lucasbolwerk in Utrecht omgetoverd tot een openlucht restaurant met tientallen mobiele keukentjes waar je allerlei lekkernijen kunt uitproberen. Van biologische frites met picalilly tot croquettes met eend en truffel en van oesters tot een broodje curry worst. Tijdens het Pinksterweekend is het genieten geblazen, net alleen van het eten, maar ook van muziek en theater. Trek is van 6 t/m 9 juni.

Food Truck Festival: Trek in Utrecht

Food Truck Festival: Trek in Utrecht

Wijn proeven in Kaapstad: bezoek Groot Constantia

$
0
0

Bezoek je tijdens je rondreis Zuid-Afrika Kaapstad? Dan moet je natuurlijk ook de geweldige Zuid-Afrikaanse wijnen proberen. Vanuit Kaapstad hoef je eigenlijk helemaal niet zo ver te gaan om goede wijn te proeven. Net buiten de stad ligt één van de meest bijzondere wijngaarden van Zuid-Afrika, namelijk het oudste wijngoed van het land: Groot Constantia. Wandel over het enorme domein, geniet van de Hollandse bouwstijl, de kilometers wijnranken die worden geflankeerd door de Tafelberg en doe je tegoed aan één van de wijnen. Persoonlijke favoriet: de ronde, fruitige Shiraz uit 2011.

Groot Constantia: wijn proeven Kaapstad

Groot Constantia: wijn proeven Kaapstad

Zodra Simon van der Stel in 1679 van boord ging in Kaapstad, werd de moderne wijnbouw en het bijbehorende succes van Zuid-Afrikaanse wijnen geboren in de Kaap. In eerste instantie zette hij een nederzetting op die nu bekend staat als Stellenbosch. Van der Stel had zo zijn ideeën over wijn maken. Volgens hem was het zaak de druiven langer aan de rank te laten zitten. Ook introduceerde Van der Stel nieuwe methodes omtrent de productie en hygiëne. Maar de bewoners van zijn nederzetting wilden er niet aan. En dus liet hij een nieuwe boerderij bouwen in de vruchtbare Vallei van Constantia, met een enorm aantal wijnranken eromheen die in de luwte van de uitlopers van de Tafelberg staan. Het resultaat: een enorm wijn-imperium en wereldberoemde wijnen.

Fans van Groot Constantia? Napoleon en Jane Austen!

Wie vandaag de dag over het landgoed loopt, kan nog steeds de sfeer van weleer opsnuiven. De boerderij en diverse opslagplaatsen werden in 1685 gebouwd in Kaaps-Hollandse stijl en voorzien van schitterende klokgevels. Zelfs nu nog wordt deze bouwstijl gezien als het voorbeeld van echte Kaapse bouwstijl. In no time maakte Van der Stel en zijn opvolger Cloethe een ware dynsastie van Groot Constantia en mochten zij de royalty uit Europa tot hun klantenkring rekenen, zoals Lodewijk XVI en Graaf von Bismarck. Napoleon was groot fan van de Groot Constantia wijnen en liet deze zelfs aanrukken op zijn sterfbed. En ook schrijfster Jane Austen was dol-enthousiast over de wijnen en noemden ze zelfs in enkele van haar boeken.

Groot Constantia: wijn proeven Kaapstad

Groot Constantia: wijn proeven Kaapstad

Manor House Museum

Op dit moment is het wijngoed niet meer zo groot als het ooit was. Het is nu onderverdeeld in Groot en Klein Constantia en andere wijngaarden zoals Uitsig, Buitenverwachting en Alphen. Ook deze wijngoederen zijn te bezoeken, maar begin vooral eerst waar het allemaal begon. Inmiddels is het oude woonhuis, Manor House genaamd, nationaal erfgoed en er huist een museum. Je kunt een kijkje nemen in de enorme hoeve waar de koloniale meubels en allerlei historische werktuigen voor de wijnbouw tentoon gesteld staan.

Jonkershuis en Simon's Restaurant

Op het landgoed kun je niet alleen terecht voor goede wijnen, maar ook om te tafelen. Het Jonkershuis heeft een heerlijke zonnig terras, omgeven door eikenbomen en met uitzicht op de landerijen, de uitlopers van de Tafelberg en False Bay. Het restaurant heeft een kleurrijke kaart en ormarmt de rijke Cape Malay keuken. Ook Simon's Restaurant ligt knus tussen de wijnvelden genesteld en de chefs maken maar al te graag gebruik van al het lekkers dat de eigen wijngaarden en de omgeving aan verse producten te bieden heeft. De menukaart is gebaseerd op de Franse keuken.

Groot Constantia: wijn proeven Kaapstad

Groot Constantia: wijn proeven Kaapstad

Wijn proeven op Groot Constantia

Elke dag kun je terecht op Groot Constantia voor wijnproeverijen en rondleidingen. Een echte aanrader. Ondanks dat Groot Constantia een monument is, draait de wijnproductie er op volle toeren. Je krijgt dus niet alleen een idee bij de historische grandeur van het landgoed, maar je ziet ook het reilen en zeilen van een moderne wijnproducent. Wijn proeven bij Groot Constantia kan al voor RND 30 (nog geen €3). Voor dat geld mag je 3 tot 5 wijnen proeven. Voor RND 40 doe je er de rondleiding over het landgoed bij. Groot Constantia heeft een aantal goede wijnen in het assortiment, waaronder een ronde, fruitige Shiraz uit 2011, een donkere en kruidige Pinotage uit 2012 en een Blanc de Noir rosé uit 2013, van gedeeltelijk Merlot en Ccabernet Sauvignon, die smaakt naar rijp herfstfruit. En natuurlijk moet je de trots van het huis proberen: de stevige rode Constantoa Rood uit 2011.

Groot Constantia: hoe kom je er?

Groot Constantia ligt in de Constantia Vallei, zo'n 15 kilometer buiten Kaapstad. Er komen, is echter geen enkel probleem, je hebt niet eens een huurauto nodig. De Hop on Hop off bus vanuit Kaapstad komt namelijk langs Groot Constantia en omringende wijngaarden. Dus pak de bus en wijn proeven maar! Je kunt zelfs een buskaartje kopen waar de wijnproeverijen al bij zitten.

Bekijk ook:

{tag}link rel=”canonical” href=”http://www.mooistestedentrips.nl/nieuws/wijn-proeven-in-kaapstad-bezoek-groot-constantia”{/tag}

Boek review: Door en door Antwerpen

$
0
0

Een boek dat beweert de geheime plekken van Antwerpen bloot te leggen, moest ik wel lezen! Ik groeide op zo'n 15 minuten rijden van Antwerpen op en bezocht de stad al tientallen keren. En zelfs nu ik 'boven de rivieren' woon, kom ik nog altijd vaker in Antwerpen dan in Amsterdam. Ik heb een zwak voor deze Vlaamse stad, dus bladerde ik 'Door en door Antwerpen' met veel nieuwsgierigheid door. Kom maar op met die geheime adresjes.

Door en door Antwerpen

Wat meteen opvalt aan deze reisgids is dat het geen opsomming aan adresjes bevat, maar een lopend verhaal. Je wordt als het ware meegenomen aan de hand van de auteur, terwijl je langzaam aan buurten als de kaaien, 't Eilandje en Zurenborg ontdekt. En terwijl je zo door het verhaal gezogen wordt, doe je allerlei ideeën op. Een leuke manier van Antwerpen beschrijven en op deze manier krijg je de sfeer van de stad tot in de puntjes mee. Maar als 'handzame' gids is het het wellicht minder handig. Sta je op het centraal station van Antwerpen en denk je 'oké, en nu', dan is een reisgids met kaartjes en ijkpunten misschien wat praktischer. Achterin vind je wel een kaart met enkele adressen erop, maar daarop staat alleen het centrum van Antwerpen.

Geen geheime plekken, wel feest der herkenning

Geheime plekken? Voor mij niet echt. Wel een feest der herkenning. Zo wordt in het boek de wijk Zurenburg uitgebreid in het zonnetje gezet. Helemaal terecht, want deze wijk, tussen het Centraal Station en Berghem gelegen, is met haar Belle Epoque grandeur wat mij betreft de mooiste buurt van Antwerpen. Wat dan wel weer wordt vergeten, is dat de wijk ook nog eens reuze gezellig is, bijvoorbeeld op de terrassen van de Draakplaats en Tramplaats. Ook 't Eilandje wordt meerdere keren genoemd: het oude stadsarchief Felixarchief wordt als hotspot beschreven, net als het onlangs geopende Red Star Line museum. Helemaal mee eens, ik schreef er onlangs al over, dus voor mij geen nieuws. Maar het moet gezegd worden: ik kan me voorstellen dat niet iedereen plekken als de Vrijdagmarkt, 't Zuid en de Antwerpse Zes op de Nationalsestraat al heeft ontdekt. De meeste 'Hollanders' blijven toch vaak een beetje steken op de Meir en Grote Markt. Prima dus om de Nederlandse toerist eens naar wat andere hoeken van Antwerpen te jagen.

Door en door Antwerpen

Door en door Antwerpen

Een Bolleke drinken bij draaiende wasmachines

En toegegeven, ik heb ook nog wel wat adresjes gezien, die ik bij mijn volgende bezoek aan Antwerpen eens ga bekijken. Zoals Wasbar, op 't Zuid. Waar je in een hippe, retro bar koffie kunt drinken met wat lekkers erbij, of op het terras je eerste Bolleke kunt nuttigen, terwijl de wasmachines rustig draaien. Ook probeerde ik de rozijnenbroodjes bij Bakkerij Goossens nog niet eerder. En een bezoek aan Plantin-Moretus staat al héél lang op mijn lijstje, maar het kwam er nog niet van. Voor winkelliefhebbers staan er ook genoeg leuke adresjes in Door en Door Antwerpen, maar helaas doet de fotografie de winkels niet echt recht. De meeste foto's zijn vanaf buiten genomen, waardoor je in de etalages vooral veel weerspiegeling van de straat ziet. Een gemiste kans.

Door en door Antwerpen

Door en door Antwerpen

Hoge 'voorpret' factor

Al met al denk ik dat deze gids zeker een aanvulling kan zijn als je Antwerpen al één of twee keer hebt bezocht en eens een keer wat anders wil dan de gebaande paden. Bovendien heeft deze reisgids een hoge 'voorpret' factor, omdat je informatie niet hap-snap krijgt voorgeschoteld, maar echt wordt meegetrokken in de sfeer van de buurten, pleinen en straten. Door en door Antwerpen kwam onlangs uit bij Kosmos Uitgevers en kost €18,95.

Bekijk ook:

{tag}link rel=”canonical” href=”http://www.mooistestedentrips.nl/nieuws/boek-review-door-en-door-antwerpen”{/tag}

3 dagen in Rome: tips

$
0
0

Een stedentrip Rome kan behoorlijk overweldigend zijn. Er is zo veel te zien en te doen! Zelfs als je alle must-sees zou willen zien, kun je in Rome rustig een paar weken uittrekken. Maar ja, de meesten van ons hebben niet zo veel tijd. Een dag of 3 is vaak het maximum. Niet getreurd: wie een beetje goed plant, kan in 3 dagen het mooiste van Rome zien. Bekijk de tips.

3 dagen in Rome, tips

De voorbereidingen

Rome in 3 dagen verkennen heeft enige voorbereiding nodig. Begin met het kiezen van je hotel op een centrale lokatie, het liefst bij één van de twee metrolijnen. Het handigst is het daarom om vlakbij het Termini-station te verblijven, waar het merendeel van de hotels in Rome is gevestigd. Aanraders zijn bijvoorbeeld het Welcome Piram Hotel, Hotel Nord Nova Roma en Hotel Villafranca. Vanuit één van deze hotels kun je 's ochtends na je uitgebreide ontbijt meteen de metro inrollen.

Koop een Roma Pass. Nee, ik wordt écht niet gesponsord door de Roma Pass, maar ik heb zelden zo'n handige pas gekocht tijdens een stedentrip! Niet alleen kun je met de Roma Pass 3 dagen gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer in Rome, je hebt ook gratis toegang tot een aantal topattracties in Rome, zoals het Colosseum. En wat helemaal handig is: met de Roma Pass kun je de enorme wachtrijen omzeilen. Zo kunnen de wachtrijen voor het Colosseum oplopen tot soms wel 2 uur! Met de Roma Pass loop je naar een aparte ingang en je kunt zo doorlopen. Wel zo handig.

Rome is een enorme stad met smalle straatjes, gezellige pleintjes en heel veel leuke buurtjes. Maar als je jezelf niet helemaal suf wilt zoeken, is het aan te raden om een handige reisgids met een goede kaart te kopen. Rome in kaart is erg handig, ook de Lonely Planet Rome heeft goede kaarten en veel tips. Wil je liever een reisgids op je tablet of e-reader? Dan is Rome Encounter een topper.

Dag 1 in Rome: oude Romeinen en oude meesters

Maak je Roma Pass geldig en pak de blauwe metrolijn naar halte Colosseo. Een beter begin van je stedentrip Rome is bijna niet denkbaar. Je komt het metrostation uit en meteen doemt het schitterende Colosseum voor je op. Met je Roma Pass kun je gratis én snel naar binnen. Het Colosseum is misschien wel het meest indrukwekkende Romeinse gebouw in Rome. Het werd in 72 na Christus gebouwd en bood plaats aan 55.000 bezoekers die er konden kijken naar gevechten tussen dieren en gladiatoren.

3 dagen Rome: Tips, Colosseum

3 dagen Rome, tips: Colosseum

Op steenworp afstand liggen het Palatino en Forum Romanum. De overblijfselen uit de tijd van Keizer Augustus zijn maar liefst 2000 jaar oud en schitterend bewaard gebleven. Wandel door de enorme verzameling ruïnes van oude tempels en paleizen in het Forum Romanum en laat het oude Rome weer een beetje tot leven komen. 

3 dagen Rome, tips: Palatino

3 dagen Rome, tips: forum romanum

Wandel vervolgens via de Via dei Fori Imperiali terug naar het metrostation en reis via Termini, waar je overstapt op de rode lijn, naar halte Flaminio. Je bent dan op de Piazza del Popolo. Je kunt op het plein, of in één van de straatjes eromheen even lunchen. Ga even naar binnen bij de Santa Maria del Popolo om een aantal schitterende werken van Bernini en Caravaggio te bekijken of schiet net om de hoek even Macchine di Leonardo in. Dit museumpje staat bijna in geen enkele reisgids en je vindt er de bijzondere uitvindingen van Leonardo da Vinci.

3 dagen in Rome, tips: piazza popolo

Klim vervolgens op het plein de trappen op. Vanaf het balkon heb je een prachtig uitzicht over Rome. Je staat nu aan de rand van een groot park. Heerlijk om even doorheen te wandelen, wat te drinken te kopen en op een bankje bij te komen van alle indrukken. Aan de andere rand van het park vind je Galleria Borghese. Als je één museum in Rome zou moeten bezoeken, zou het toch echt dit moeten zijn. Je moet van te voren kaartjes kopen via de website van de Galleria. Reserveer kaartjes voor het einde van de dag, bijvoorbeeld rond een uur of 5 en genieten twee uur lang van de meest fantastische werken van oude meesters, zoals Bernini, Caravaggio, Titian en Raphael.

Dag 2 in Rome: Vaticaanstad en Trastevere

Tijdens een stedentrip Rome mag je Vaticaanstad eigenlijk niet missen. En ook voor Vaticaanstad geldt: goed plannen. Koop, voordat je naar Rome vertrekt, al je kaartjes voor Vaticaanstad online. Let daarbij op dat je je toegangskaarten voor Vaticaanstad bij het officiële kanaal koopt, dan zijn ze helemaal niet duur én je hoeft 's ochends voor je bezoek niet enorme rij te staan. In de Vaticaanse museum kun je diverse wandelingen volgen, variërend van drie kwartier tot een hele dag. Alle wandelingen eindigen in de Sixtijnse Kapel. Een goede middenweg is de wandeling van 4 uur, waarin je alle schatten van de Vaticaanse museum leert kennen.

3 dagen in Rome, tips: Vaticaanse Musea

3 dagen in Rome, tips: St. Pieterplein, Vaticaanstad

Vervolgens wandel je naar het St. Pieterplein en de immense Sint Pietersbasiliek. Zorg ervoor dat je gepast gekleed bent, je zou niet de eerste zijn die wordt weggestuurd van wege te korte mouwen of broekspijpen. Je kunt ook de koepel beklimmen. Er staat meestal wel een flinke rij en het is een hele klim, maar het uitzicht bovenop is zo mooi: dat maakt het echt de moeite waard.

Wandel na je bezoek via de Via della Concilliazone, waar in even kunt lunchen, naar de Engelenburcht. Deze burcht kun je gratis bezoeken met je Roma Pass. De burcht werd gebouwd in opdracht van Keizer Hadrianus die er zijn mausoleum van wilde maken. Door de eeuwen heen werd het ook als gevangenis en schatkamer gebruikt. Loop vervolgens ook de aangrenzende Engelenbrug op en geniet, geflankeerd door tientallen beelden van Engelen die door Bernini werden ontworpen, van het uitzicht over de Tiber. 

Vanaf het metrostation Musei Vaticani kun je weer naar je hotel bij Tremini reizen.

3 dagen in Rome, tips: Castel Sant Angelo, Engelenburcht

3 dagen in Rome, tips: Trastevere

's Avonds stap je in Bus H die je naar één van de leukste wijken van Rome brengt: Trastevere. Je stapt uit zodra de bus de rivier over is en je hebt meteen het idee in een slaperig Toscaans dorp te zijn beland. Overdag liggen de straten en pleinen met terracotta stenen er verlaten bij, maar als de zon onder is, barst het feest los. Locals en toeristen genieten gezamenlijk van het goede leven. Bij Freni e Frizioni is het de moeite waard om een cocktail te drinken en voor een habbekrats gebruik te maken van het buffet met lekkere hapjes. Bij Taverna di Mercanti kun je terecht voor traditionele Romeinse gerechten. 

Dag drie: een muntje gooien en fietsen

Je laatste dag in Rome breng je om te beginnen door als een echte toerist. Pak de metro naar halte Spagna en haal een coffee to go terwijl je vanaf de Spaanse trappen de andere toeristen bekijkt. Loop vanaf de Spaanse trappen naar de Trevi Fontein: werp een muntje in de fontein en bewonder dit vreemde bouwwerk dat wel uit het achterliggende gebouw lijkt te groeien. 

3 dagen Rome, tips: Trevi Fontein

3 dagen in Rome, tips: Pantheon

Tien minuten wandelen verderop vind je het Pantheon, één van de oudste gebouwen van Rome en bovendien de eerste echte kerk (al was het ooit een Romeinse tempel). Wandel even naar binnen en verbaas je over dit bijzondere gebouw en de 'ocolus' in het plafond. Net achter het Pantheon vind je de kerk Basilica di Santa Maria Sopra Minerva, waar je gratis een aantal meesterwerken van Michelangelo kunt zien. Op het plein voor het Pantheon is het toeristisch, maar wel leuk, eten. Bijvoorbeeld bij 'Night and Day'. Maar je kunt ook doorlopen naar Piazza Navona om daar de prachtige fonteinen en kunstenaarsmarkt te bewonderen. Bovendien is Piazza Navona, maar ook de omliggende straten, de perfecte plek om een terrasje te pakken.

3 dagen Rome, tips: fietsen

Lunch niet te zwaar, want halverwege de middag fiets je de geschiedenis in, tijdens de Via Appia Tour. De Via Appia Antica is één van de oudste wegen van Rome en je fiets dwars door de natuur, terwijl je toch vlakbij de stad bent. Al fietsend zie je wereldberoemde bezienswaardigheden, zoals het Aquaduct Park en de Catacomben. Je begint en eindigt je fietstocht bij Via Cavour, vlakbij het Colosseum. Pak vanaf hier de metro, via Termini naar Spagna en plof neer op een terrasje aan de Via della Vita om vervolgens je stedentrip af te sluiten met de lekkerste pizza van de stad bij Osteria della Vita.

Bekijk ook:

SundayTraveler

#SundayTraveler, o.a. bij Frankaboutcroatia.com

{tag}link rel=”canonical” href=”http://www.mooistestedentrips.nl/nieuws/3-dagen-in-rome-tips”{/tag}


Een zondag in Brussel

$
0
0

Wat te zien en doen? (Met gratis wandelroutes!)

Een stedentrip Brussel is heerlijk. Brussel heeft zo veel te bieden: geweldige winkels voor elk budget, massa’s goede musea en restaurants waar je je vingers kunt aflikken. Maar shoppers opgelet: op zondag zijn de meeste winkels in Brussels gesloten. Gelukkig wil dat niet zeggen dat je bij de pakken neer hoeft te zitten. Je kunt op zondag in Brussel de leukste dingen doen en ja, ook winkelen! Maar dan moet je wel weten waar je moet zijn. Als je deze 2 wandelingen volgt, kom je op de mooiste plekken van Brussel.

Brussel op zondag: ontdek de Marollen

Start met uitzicht op het Atomium

Je begint je zondagse wandeling in Brussel op het Poelaertplein. Dit plein, dat wordt geflankeerd door het majuesteuze Paleis van Justitie, biedt een waanzinnig uitzicht over Brussel. Dichtbij zie je de Marollen, maar in de verte zie je het Atomium glinsteren in de zon.

Brussel Poelaertplein

Antiek en vintage winkelen Brussel

Vintage in Brussel: per stuk of per kilo

Pak de lift naar beneden en begin je wandeling in volksbuurt de Marollen. Hier moet je juist op zondag zijn. Schiet de Hoogstraat in waar alle vintage- en antiekwinkels open zijn. Hier koop je vintage per stuk of per kilo. Tuur niet alleen naar binnen bij de etalages, maar houd je blik ook op de gevels gericht. In de Marollen wemelt het van de geweldige cartoons op de zijkanten van huizen. In de Vossenstraat kun je even naar binnen bij designwinkel Atchoum, waar je sieraden, stoffen en keramiek vindt, om vervolgens op één van de grootste rommelmarkten van Europa terecht te komen op het Vossenplein. Hier vooral heel veel kitsch en weinig kunst (maar je weet maar nooit). In de Blaesstraat wemelt het van de bijzondere antiekwinkels, zoals K.Loan en Stefantiek.

Vintage winkelen Brussel

Brussel antiekwinkels

antiekwinkels in Brussel

Koffie drinken omringd door Art Nouveau

Aan het einde van de Blaesstraat schiet je rechtsaf de Joseph Stevensstraat in om op De Grote Zavel terecht te komen. Hier vind je wereldberoemde chocolatiers, goede restaurants, antiekwinkels en gezellige terrassen. Bovendien huist op het plein voor de kerk op zondag een grote antiekmarkt, absoluut een must voor de liefhebber, maar sowieso leuk om even overheen te wandelen. Vooral tussen de sieraden zitten bijzondere stukken. De Grote Zavel is een goede plek om even bij te komen met een kop koffie, maar het is misschien net zo leuk om bij Le Pain Quotidien een kop koffie en chocoladecroissantje ‘to go’ te halen en deze even verderop te verorberen in één van de mooiste parkjes van Brussel: de Kleine Zavel. Deze siertuin heeft prachtige bloemperken en is omzoomd door een Art Nouveau hekwerk met mooie beeldjes. Het is heerlijk bijkomen op één van de bankjes, terwijl je naar de fontein en de andere bezoekers kijkt.

Brussel Grote Zavel

Grote Zavel Brussel

Brussel Kleine Zavel

Brussel Kleine Zavel

Een andere geweldige plek in de buurt om een kop koffie te drinken is Le Perroquet, met fantastisch Art Nouveau interieur en prettige hapjeskaart. Vanaf dit leuke café is het slechts een korte wandeling naar het Egmontpark, waar de locals op zondag komen picknicken of brunchen bij L’Orangerie.

Schiet langs The Hotel de Waterloolaan op om de metro te pakken bij Halte Louisa. Stap over bij Hallepoort en stap uit bij Halte Horta voor het tweede deel van de wandeling.

Le Perroquet Brussel

Le Perroquet Brussel

Download deze wandeling:

Neus in de lucht: Art Nouveau spotten in Sint-Gilles

Zodra je uitstapt bij metrohalte Horta zie je meteen dan je in een heel ander deel van Brussel bent beland: Sint-Gilles. Deze kunstzinnige migrantenbuurt is het thuishonk van tientallen nationaliteiten en dat is duidelijk te zien aan alle verschillende eethuisjes en winkeltjes, die op zondag gewoon open zijn.

Lunchen tussen de locals

Vroeger was Sint-Gilles een los dorp dat na verloop van tijd door Brussel werd opgeslokt. Wandel dus vanaf het metrostation via de Adolphe Demeurlaan naar het oude stadhuis om even te lunchen bij Brasserie de la Renaissance. Grote kans dat je de enige toerist bent tussen de buurtbewoners. Na het eten vervolg je je weg om via de Albaniëstraat in de Brugmanstraat uit te komen, waar je één van de meest bijzondere Art Nouveau gebouwen in Brussel tegenkomt: Hotel Hannon. Edouard Hannon was één van de grondleggers van de Art Nouveau stijl. Het huis is bijna nooit geopend, maar wel op zondag! Betaal de enkele Euro’s entree en wandel door het schitterende pand.

Hotel Hannon Brussel Art Nouveau

Hotel Hannon Brussel Art Nouveau

Als je de Brugstraat verder uitloopt en de Amerikaanse Straat inschiet, kom je bij het woonhuis van de andere Art Nouveau meester uit Brussel: Paul Horta. Om twee uur ’s middags gaat het museum open en het interieur is een beauty, vooral de hal en het trappenhuis. In tegenstelling tot Hotel Hannon zijn in het Horta Huis wel de meubels bewaard gebleven. Kijk ook even omhoog naar de prachtige glazen overkoepeling, met bijzonder glas-in-lood, van het huis.

Horta Museum Brussel

Nog even een terrasje pakken

Ben je nog niet moe? Loop dan door naar het Kasteleinsplein om een terrasje te pakken of loop over de Overwinningslaan terug richting het hart van Sint-Gilles om in de Vanderschrickstraat nog meer Art Nouveau gevels te spotten en even verderop zelfs in Art Nouveau stijl wat te drinken bij La Porteuse d’Eau. Dit café heeft een prachtig interieur en een echt Belgische kaart. Liever op een hippere plek iets drinken? Dat kan bij op het gezellige terras bij de buren: Au Pays des Merveilles of op het bedrijvige Sint-Gillis Voorplein, waar je op zondag ook over de markt kunt struinen, bij La Maison du Peuple. Is het nog voor vijven? Dan kun je aan het einde van de straat nog langs de Hallepoort. In vroeger tijden een graanschuur, gevangenis en archief, maar nu een museum waar je een goed beeld krijgt van Brussel.

Vanaf het nabijgeleden metrostation reis je zo weer terug naar je hotel.

La Porteuse d'Eau Brussels

Sint-Gilles Brussel, gratis wandeling

Download deze wandeling:

Bekijk ook:

  • Wil je deze twee wandelingen maken? Dan is The Hotel een goede plek om te overnachten. The Hotel is centraal geleden, vlakbij metrohalte Louisa. Een perfecte uitvalsplek voor een weekendje Brussel. 
  • Alle tips over een stedentrip Brussel.
  • Je reist al voor €29 met de trein naar Brussel.

SundayTraveler

#SundayTraveler, o.a. bij Frankaboutcroatia.com

{tag}link rel=”canonical” href=”http://www.mooistestedentrips.nl/nieuws/zondag-in-brussel”{/tag}

Zomer in Antwerpen: goedkoop slapen in retrosfeer

$
0
0

Slapen voor €20 per persoon inclusief biologisch ontbijt in Antwerpen. Als dat geen reden voor een stedentrip Antwerpen is! Deze zomer kan het, tijdens het festival 'Zomer van Antwerpen'. Van 18 juni tot en met 31 augustus is er overal in Antwerpen zang, dans en muziek. En je kunt dus logeren in het bijzondere 'Nulsterrenpension'.

Nulsterren pension, zomer in Antwerpen

Elke zomer kun je in Antwerpen wekenlang genieten van concerten op volkse pleinen, zonsondergangen aan de Schelde, films in de openluchtbioscoop op het stadsstrand en nog veel meer. De 'Zomer van Antwerpen' is een soort Parade, maar dan 6 weken lang en door de hele stad heen. Een prima excuus om dus weer eens een stedentrip Antwerpen te maken en de stad op een totaal andere manier te leren kennen.

Hilarische tocht door de haven

Maar tijdens 'Zomer van Antwerpen' krijg je ook de kans om de wat meer onbekendere wijken van de stad eens wat beter te leren kennen. Zo kun je bijna dagelijks mee met de tour 'Handgaven' van theatergroep Nachtkrab. Je gaat twee uur lang mee met een hilarische haventocht. De gidsen laten je 'hun' haven zien, horen, voelen en proeven. Vanuit een bus, die geregeld halt houdt op een bijzonder plekje, kom je meer te weten over de beroemde haven van Antwerpen: hoe worden containers eigenlijk aan boord gebracht? En hoeveel bananen komen er elke dag in Antwerpen aan land? De tour vertrekt op woensdag, zaterdag en zondag om 10 uur en 2 uur 's middags bij het MAS.

Zomerbar: luieren met uitzicht

Even lekker luieren in het groen? Dat kan vanaf 1 juli in de Zomerbar: dé ontmoetingsplaats voor artiesten en publiek. Dit jaar vind je de Zomerbar aan de Sloepenweg, in een bocht van de Schelde met uitzicht over de lichtjes van de haven. Rond de Zomerbar vind je diverse circustenten waar je, voor een paar Euro, voorstellingen kunt bijwonen. Maar ook in de bar zelf is er genoeg te beleven. Er is regelmatig live muziek, kinderen kunnen er lekker ravotten en de volwassenen kunnen heerlijk in een hangmat hangen, bij het kampvuur zitten en een cocktail bestellen. De Zomerbar beschikt over 2 restaurants. En is het even geen lekker weer? Dan blijf je in de strandhutten toch droog.

Zomer in Antwerpen: Zomerbar

Zomer in Antwerpen: Zomerbar

Live muziek en openlucht films

In één van de leukste wijken van Antwerpen, Zurenborg, vind je tijdens de 'Zomer van Antwerpen' de Zomerfabriek. Een oude gasfabriek opent 's zomers opnieuw de deuren voor dansfeesten, live muziek, open mic nights, DJ's en openlucht films. Op het terras kun je tercht voor frisse drankjes en cocktails of je kunt aan je conditie werken in de Urban Sports & Culture Hall. 

Voor een prikkie slapen in het Nulsterrenpension

Vlakbij station Antwerpen-Oost stond een oude fabriek die snakte om wat aandacht. Er werden busladingen kringloopbedden en leuke oude behangetjes gekocht en het Nulsterrenpension was geboren. Eeen upcycled hostel met een eigentijds verhaal, waar schoonheid vaak in details schuilt en niet alles is wat het lijkt. Er zijn alleen slaapzalen in het Nulsterrenpension, maar her en der staan wel grote tweepersoonsbedden in de enorme zalen. Hoe vroeger je incheckt, des te meer keuze heb je om jouw ideale slaapplek uit te kiezen. Een erg goede optie als je de laatste trein naar huis niet wilt halen! Geen zin om in een slaapzaal te slapen? Dan kun je ook kiezen voor een plekje op de Urban Camping. Misschien heb je wel een 'tent with a view'.

Je slaapt voor €15-€20 per nacht in het Nulsterrenpension, dit is inclusief een biologisch ontbijtje.

Nulsterrenpension Antwerpen

Bekijk ook:

{tag}link rel=”canonical” href=”http://www.mooistestedentrips.nl/nieuws/zomer-in-antwerpen-slapen-in-retrosfeer”{/tag}

Ontdek Kuala Lumpur met locals

$
0
0

De leukste manier om een stad te leren kennen, is samen met locals. Plaatselijke bewoners kennen alle leuke plekken en kunnen je meenemen naar wijken, markten, restaurants en bezienswaardigheden waar andere toeristen niet of nauwelijks komen. Nog leuker: 's avonds een hapje eten bij iemand thuis. Maar, hoe kom je in contact met locals? Via Withlocals.com is het nu mogelijk om met bewoners uit bijvoorbeeld Kuala Lumpur af te spreken om een wandeling te maken, een excursie te maken of samen te eten.

Kuala Lumpur ontdekken met locals

Ga je op vakantie naar Maleisië en begin of eindig je je reis in Kuala Lumpur of maak je een stop-over in Kuala Lumpur? Dan heb je vaak enkele dagen de tijd om de stad te leren kennen. Natuurlijk kun je de bekende bezienswaardigheden bekijken, zoals de KL Tower en Petronas Towers, maar je kunt ook op stap met een local en Kuala Lumpur op een heel andere manier leren kennen. Via Withlocals.com kun je in Kuala Lumpur afspreken om te eten met inwoners van Kuala Lumpur of met hen een tour of activiteit te ondernemen. 

Eten met locals in Kuala Lumpur

Zo kun je in Kuala Lumpur met Vendy op stap. Zij gaat met je naar de markt en bazaar en laat je daar allerlei geweldige eettentjes zien, waar je de lekkerste Malay hapjes kunt proeven, zoals fried kuew tiew, laksa, nasi lemak. Maar zelf je maaltje klaarmaken (onder toeziend oog van een plaatselijke kok natuurlijk) kan ook. Khairun Halina ontvangt je in haar eigen kookstudio waar zij twee gerechten voor je klaarmaakt en vervolgens samen met je opeet. Ook bij Sara en VJ kun je heerlijk eten.

Kuala Lumpur ontdekken met locals

Dagje uit met locals

Als je tijdens je stopover of verblijf in Kuala Lumpur liever de stad beter wilt leren kennen, kun je dat natuurlijk het beste doen met een locale gids. Op Withlocals.com kun je kiezen uit tours van een hele of een halve dag in en om Kuala Lumpur. Tijdens deze wandelingen zie je de hoogtepunten van de stad, maar je kunt ook met gespecialiseerde wandelingen mee. Kee-Yew neemt je bijvoorbeeld mee op een tour langs alle biologsiche en veganitsiche winkels en eettentjes in de stad, tijdens het avondeten kun je hem de oren van het hoofd vragen. Houd je van fotografie? Ga dan bijvoorbeeld mee met Murali. Deze reisfotograaf weet precies hoe je de mooiste foto's van Kuala Lumpur kunt maken.

Grotten, jungle en watervallen

Blijf je langer dan één dan in Kuala Lumpur? Dan kun je er voor kiezen om er een dag op uit te gaan met een local. Op ongeveer een uur rijden van Kuala Lumpur vind je namelijk geweldige bezienswaardigheden, zoals het autovrije eilandje Pulau Ketam (Krabbeneiland) waar je met gids Kian Yong van de beste verse zeevruchten kunt genieten. Of reis af naar Kuala Selangor waar je mangrovebossen, watervallen en aapjes kunt zien. Tijdens een boottochtje over de rivier geniet van je van dansende vuurvliegjes over het water.

Kuala Lumpur ontdekken met locals

Kuala Lumpur ontdekken met locals

Withlocals.com: hoe werkt het?

Withlocals.com is als het ware een marktplaats waar locals hun diensten als tourguide kunnen aanbieden. Sommige gidsen nemen je de hele dag mee op stap, bij andere gidsen ga je 's avonds een hapje eten. Het is vooral een leuke manier om met de plaatselijke bevolking in contact te komen, zodat je het land in korte tijd toch goed leert kennen. Je meld je aan, om vervolgens een tour of activiteit uit te kiezen. Vervolgens boek je direct bij de tourguide je tour of activiteit, betalen kan veilig via de website. Dankzij de reviews van andere reizigers weet je dat je met een betrouwbare gids te maken hebt en was je toch niet tevreden? Dan kun je via de website je geld terug krijgen. Withlocals.com is actief in Sri Lanka, Thailand, Vietnam, Singapore, Maleisië, Indonesië en Nepal. 

Bekijk nog meer tips van locals op Mooistestedentrips.nl

Bekijk ook:

SundayTraveler

#SundayTraveler, o.a. bij Frankaboutcroatia.com

{tag}link rel=”canonical” href=”http://www.mooistestedentrips.nl/nieuws/ontdek-kuala-lumpur-met-locals”{/tag}

Winkelen in Düsseldorf: ontdek Unterbilk

$
0
0

Wil je winkelen tijdens een stedentrip? Dan is een stedentrip Düsseldorf een goed idee. Deze Duitse stad is een shoppers-walhalla, vooral de Königsallee is beroemd vanwege de grote designer flagstores en warenhuizen. Maar wil je eens wat anders dan de bekende merken? Liever kleine en knusse boetieks, vol bijzonder design en vintage? Bezoek dan de gezellige wijk Unterbilk.

Bijzonder winkelen Düsseldorf

Wandel vanaf de gezellige Altstadt langs de Rijn en door Medienhafen in zo'n 20 minuten naar Unterbilk. Hier geen brede avenues en lanen met veel groen, maar bedrijvige straten omzoomd door knusse en kleurrijke pandjes die geen enorme flagstores herbergen, maar wel huiskamerrestaurantjes, buurtkroegen, pop-up winkels, conceptstores en veel vintage.

vintage shoppen Düsseldorf

Dusseldorf Unterbilk

Lorettostraße als kloppend hart

Dit is Unterbilk. Studentenwijk met de Lorettostraße als kloppend hart. Deze straat is meteen ook een goede plaats om je ontdekkingstocht in Unterbilk te beginnen. 'De Loretto', zoals buurtbewoners de straat liefkozend noemen, staat bol van de leuke boetieks, eettentjes en eetwinkels. Zo is het leuk om de dag te beginnen bij Bernstein & Inbar. De locals komen graag ontbijten bij deze delicatessewinkel, maar ook voor de lunch is het een geweldige plek. Probeer vooral de quiches uit en neem iets lekkers mee naar huis. Wandel langs de verschillende boetieks en wip even binnen bij Saba S waar je mooie leren tassen en portemonnees kunt kopen.

koffie-dusseldorf

Lorettostrasse-dusseldorf

Vintage in de Bilkerallee

Aan het einde van de Lorettostraße sla je linksaf de Bilkerallee in: dé plek om vintage kleding en accessoires te scoren. Bij Jacke wie Hose hangen de vintage jurken, broeken en colberts keurig op een kleur gesorteerd. De kleding en schoenen zijn in perfecte staat, net als de vintage tassen. Houd je meer van uitbundige jurken en over the top accessoires, dan kun je je lol op aan de overkant bij Frauenzimmer. Zodra je de winkel binnenwandelt, lijkt het alsof je een vintage feest in stapt. Hier niet alleen geweldige feestjurken, maar ook mooie rokken, jasjes en geweldige accessoires en meubels. Het personeel is bijzonder vriendelijk en je kunt uitgebreid de tijd nemen om alle te bekijken. In retro-stijl een kop koffie drinken of lunchen? Dat kan bij Café Fraulein Buntenback in de Neusserstraße.

Vintage winkelen Düsseldorf

Vintage shoppen Düsseldorf

Persoonlijke favoriet: Bürgerstraße

Vergeet ook niet één van de zijstraatjes in te wandelen. Hier vind je ook nog een keur aan leuke buurtkroegen en restaurantjes. Persoonlijke favoriet is de Bürgerstraße waar je absoluut even naar binnen moet bij conceptstore Schöne Sachen. Op het eerste gezicht lijkt het huiskamerwinkeltje niet zo interessant, maar eenmaal binnen blijkt dat je een schatkamer hebt ontdekt. In de winkel, van nog geen 25 m², vind je ontwerpen van jonge designers van vaak upcycelde materialen, zoals handgemaakte sieraden, textiel, vazen, meubels en plaids. Vervolgens moet je even bij de buren neerploffen: Petit Rouge. Er staan slechts een paar tafels en stoelen buiten, maar daarop is het heerlijk toeven in de zon met een drankje, terwijl je de buurt aan je voorbij ziet trekken. Is het minder weer? Kruip dan op één van de zachte rode banken binnen en bestel in ieder geval een stuk versgebakken taart met friut van het seizoen.

Bijzonder winkelen Düsseldorf

Winkelen in Düsseldorf: Schöne Sachen

Restaurant Düsseldorf: petit rouge

Aan het eind van de middag of begin van de avond grotere trek gekregen? Dan kun je even verderop terecht bij Richie 'n Rose Burger No.1, een ontzettend hip hamburgerrestaurant. Vergeet alles wat je dacht te weten over hamburgers en fastfood. Bestel één van de 'gourmet' burgers op de kaart, met alles erop en eraan, en genieten maar! Na het eten nog zin in een biertje? Bij Schwesterherz aan de Bilkerallee zit je 's avonds tussen de locals terwijl je van live muziek kunt genieten. Een heerlijke manier om een middag in Unterbilk af te sluiten.

Een stedentrip Düsseldorf:

  • Je reist het gemakkelijkst en snelst naar Düsseldorf met de trein. Vanuit Utrecht ben je bijvoorbeeld al binnen 2 uur in hartje Düsseldorf. En duur is het ook niet, een treinkaartje Düsseldorf heb je al vanaf €19.
  • Wil je een nachtje overnachten in Düsseldorf? Doen! In Düsseldorf is zo veel te ontdekken. Je kunt er niet alleen geweldig winkelen, maar Düsseldorf heeft ook massa's goede musea, een knusse en gezellige Altstadt (met zoveel cafés dat het ook wel 's werelds langste bar wordt genoemd) en bijzondere architectuur in Medienhafen.
  • In het weekend kun je vlakbij de Düsseldorf Messe vaak voor een prikkie logeren in luxe hotels, zoals bij het Lindner Hotel. Met de tram ben je in een mum van tijd in het centrum. Bovendien krijg je bij je overnachting een Düsseldorf Card waardoor je gratis met het OV kunt reizen, gratis naar het museum kunt en korting krijgt op tours en bij restaurants.
  • Bekijk alle tips over een stedentrip Düsseldorf.

{tag}link rel=”canonical” href=”http://www.mooistestedentrips.nl/nieuws/winkelen-in-dusseldorf-ontdek-unterbilk”{/tag}

Stedentrip en strand: de mooiste stadsstranden

$
0
0

Maak je in de zomer een stedentrip, dan is niets zo lekker dan tijdens je stedentrip ook even neer te ploffen op het strand. Natuurlijk kun je op zoek gaan naar afgelegen baaien, maar eigenlijk is het wel zo fijn om de stad nog bij de hand te hebben. Want na het plonzen in zee kun je even afkoelen met een cocktail op een terras en 's avonds weer gewoon lekker uit eten. Dit zijn mijn 6 favoriete stadsstranden.

Playa del Este, Havana

1. Playa del Este, Havana

Eenmaal in Havana ben je nooit ver van het strand verwijderd. Als je op zoek bent naar een echte Cubaanse 'beach experience' en geen zin hebt in toeristen trekpleisters zoals Varadero, dan zit je net buiten Havana goed. Pak een bus van Viazul naar Playa del Este. Dit is een verzamelnaam voor diverse leuke kleine badplaatsen enkele kilometers buiten Havana. Hier komen de Cubanen zelf in het weekend relaxen en het is nog niet overspoeld door toeristen. Ga naar Tarará om te duiken of snorkelen, in Santa Maria vind je de meeste hotels en restaurants en Guanabo is nog het meest authentiek met leuke winkeltjes en cafés. 

2. Rockaway Beach, New York

Je zou het niet denken, maar vanaf Manhattan sta je binnen 15 minuten met je voetjes in het zand. Rockaway Beach is een langgerekt strand in Queens. Hier komen jaarlijks miljoenen New Yorkers naartoe om de warme stad even te ontvluchten. En omdat het strand zo groot is, is er voor iedereen wat te doen. Wil je leren surfen? Dan is dit de plek, maar gewoon lekker zonnen en af en toe even zwemmen kan natuurlijk ook. Bovendien kun je aan Rockaway Beach geweldig eten. In de zomer hebben grote namen uit Manhattan er een kleine vestiging. Zon en smullen dus.

3. Barceloneta, Barcelona

Barceloneta is niet te versmaden. Wil je een stedentrip Barcelona combineren met zon, zee en strand? Dan moet je hier zijn. Van oudsher is Barceloneta een visserswijk en daarom onlosmakelijk verbonden met de zee. Hier vind je de beste visrestaurants van de stad en is het heerlijk flaneren langs de boulevard. Voor je je handdoek op het zand uitspreidt, kun je nog even wat cultuur snuiven in het Palau la Mar gebouw waar het Historisch Museum van Catalonië is gevestigd, vanaf het dakterras heb je een mooi uitzicht over de haven. De stranden langs de nabij gelegen boulevard Passeig Marítim zijn de beste van de stad, ideaal voor zonaanbidders. Aan het einde van de middag stromen de smalle straten en de cafés van Barceloneta vol. Barceloneta is namelijk bekend om de vele Cavasbars waar je ook tapas kunt eten. Can Paixano in de Carrer de la Reina Cristina is er de plek voor. Bestel er een bel bubbels en neem er een lekker broodje bij.

Barceloneta, strand Barcelona

4. Bacvice, Split

Split is omzoomd door leuke strandjes, maar de meeste hebben kiezelsteentjes. Op loopafstand van het centrum van Split vind je Bacvice, een zandstrand in een beschutte baai. In de zomer kan het behoorlijk druk zijn, maar er is altijd wel een plekje te vinden. Bovendien is het Bacvice strand een goede plek om in zee te volleyballen of een ander spelletje te doen, want het water blijft heel lang ondiep. Aan het strand is ook een leuke bar met een levendig terras.

Bacvice, strand Split

5. Camps Bay, Kaapstad

Zacht spierwit zand, felblauwe zee en de Twelve Apostles en de Tafelberg op de achtergrond. Het kan er behoorlijk winderig zijn, maar toch is Camps Bay het meest populaire strand van Kaapstad. Door de sterke stroming kan het gevaarlijk zijn om er te zwemmen, maar eerlijk is eerlijk: stiekem is het gewoon het fijnst om op één van de terassen van de talloze restaurants en bars langs het strand te genieten van de zon met en koel drankje.

Camps Bay, strand Kaapstad

6. Lapad, Dubrovnik

Lapad ligt op zo'n 10 minuten rijden van de oude stad van Dubrovnik. In de zomer kan het behoorlijk heet zijn tussen de stadswallen, dus dan is het wel zo lekker om even af te koelen. En dat kan in Lapad. In deze wijk van Dubrovnik vind je een lange wandelpromenade vol restaurants, bars en winkeltjes die uitmondt op het 'Copacabana' strand waar je bij één van de vele beach clubs strandstoelen en een parasol kunt huren. Als je met een bootje of de waterfiets de zee op wilt, kun je dat hier ook regelen. Ook overnachten in Lapad is een aanrader: accommodatie is niet alleen goedkoper dan in de oude stad, maar ook ruimer en rustiger.

Meer zon, zee en strand tijdens een stedentrip:

{tag}link rel=”canonical” href=”http://www.mooistestedentrips.nl/nieuws/stedentrip-en-strand-de-mooiste-stadsstranden”{/tag}

Viewing all 303 articles
Browse latest View live